DONACIJA EVROPSKE UNIJE: Za borbu protiv poplava u slivu Zapadne Morave

V. I.

09. 02. 2021. u 12:29

KANCELARIJA za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije u saradnji sa programom za razvoj UN-a organizovala je obuku za rukovanje sistemom mobilnih brana, namenjenu predstavnicima jedinica lokalnih samouprava sliva Zapadne Morave zaduženim za pitanja civilne zaštite i odbrane od poplava i drugih elementarnih nepogoda.

ДОНАЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: За борбу против поплава у сливу Западне Мораве

Foto: GU Čačak

Na Gradskoj plaži obavljena je tehnička primopredaja brana protiv poplava, reč je o mobilnim branama koje se lako postavljaju i lako montiraju i služe za spore vode, odnosno za vodotoke prvog reda.

- Benefit ovih brana je da više nemamo punjenje džakova i pripadnici civilne zaštite će mnogo brže postaviti ovaj sistem i biće bezbednije. Brane su finansirane iz prokjekta EU, a ideja nam je da ceo sliv Zapadne Morave ojačamo. Ove brane u Čačku biće predviđene za lokalne samouprave koje se nalaze na ovoj teritoriji, a drugi kontigent smo odneli u Kraljevo sa ciljem da lokalne samouprave zajednički koriste opremu i na taj način združeno učestvujemo u aktivnostima odbrana od poplava - rekla je Sandra Nedeljković ispred Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

Foto: GU Čačak

 

Pored ove donacije od 600 metara mobilnih protivplavnih sistema, Čačak je dobio i 900 kompleta uniformi za pripadnike civilne zaštite, a sledi i rekonstrukcije objekta na Rudnu koji će biti prvi regionalni centar za obuku civilne zaštite u Republici Srbije.

- Ono što je veoma bitno za lica koja se bave ovom problematikom, smanjenja rizika od katastrofa jeste da smo institucionalno prepoznati kao partner Vlade RS, a ono što nam predstoji u narednom periodu jeste i organizacija vežbi i da obiđemo svih 18 jedinica lokalnih samouprava u 2021. godini i sa jedinicama civilne zaštite uvežbamno primenu ovih protivplavnih sistema – kazao je Zdavko Maksimović, sekretar Tima koordinatora 18 opština sliva Zapadne Morave.

U slivu zapadne Morave mnogo je kriznih tačaka, pa je ovo izuzetno korisna i vredna donacija EU. Ukupna vrednost je 90.125 evra za grad Čačak.

Ova mobilna brana će nam značiti zaista puno, jer je jedna od kriznih tačaka upravo SC „Mladost”, koji se nalazi na obali Morave. Ono što je dobro jeste da su ove mobilne brane multifunkionalne, jer čuvaju pet gradova i 13 opština, tj. 18 lokalnih samouprava i branićemo teritorije ovog područja koje su najugroženije. Ovo je velika podrška EU i nastavljamo sa zajedničkim projektima, kao što je uređenje vodotokova drugog reda, zapadne Morave i Čemernice – zaključio je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna