MALI ČAS ISTORIJE: SUBNOR Vršac podsetio na ulogu Koriolana Dobana u borbi protiv fašizma

J. J. BALjAK

09. 02. 2021. u 12:12

POVODOM obeležavanja osam decenija od početka narodnooslobodilačkih borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, predstavnici SUBNOR Vršac održali su prvi ovogodišnji mali čas istorije u selu Kuštilj.

МАЛИ ЧАС ИСТОРИЈЕ: СУБНОР Вршац подсетио на улогу Кориолана Добана у борби против фашизма

Foto: J. J. Baljak

Tom prilikom su podsetili na hrabrost mladog meštanina Koriolana Dobana Bebe, koji je streljan kada je imao svega 20 godina.

Kao učenik rumunskog odeljenja Učiteljske škole u Vršcu, Koriolan je sa svojim drugovima od 1941. godine aktivno delovao na prikupljanju priloga, municije, oružja i sanitetskog materijala za oslobodilački pokret. Međutim, samo dan pred svoj rođendan, te 1943. godine, bio je uhapšen sa grupom učenika i odveden u logor u Zrenjaninu (tadašnjem Petrogradu), nakon što ih je izdao Dimitrije Rakitovan.

Sedam meseci kasnije bio je streljan na Bagljašu, sa još 160 rodoljuba. Na teret mu je stavljeno da je prebacivao oružje i municiju iz Rumunije u Jugoslaviju.

U znak poštovanja, Kuštiljčani su seoskoj školi dali njegovo ime i podigli mu spomen-bistu na koju su predstavnici SUBNOR, Grada Vršca, seoske mesne zajednice i škole položili vence. Takođe, venci su položeni i na spomenik drugim stradalim meštanima u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VELIKI DOGAĐAJ U VRANJU: Uručivanje boračkih legitimacija