STOP ZA KVADOVE I KROS MOTORE: Prekršajne prijave svima koji krše zabranu vožnje u strogo zaštićenim delovima Vršačkih planina

J. J. Baljak

30. 01. 2021. u 19:26

ŠUMARSKA služba i čuvari zaštićenog prirodnog dobra Vršačke planine najavljuju da će u narednom periodu pojačati svoj rad i pisati prekršajne prijave svima koji krše zabranu vožnje motornih vozila u zonama prvog i drugog stepena zaštite.

СТОП ЗА КВАДОВЕ И КРОС МОТОРЕ: Прекршајне пријаве свима који крше забрану вожње у строго заштићеним деловима Вршачких планина

Foto: PD Gea

To se najviše odnosi na kvadove i kros motore, koji su u poslednje vreme doživeli ekspanziju, ali i na sva ostala motorna vozila, koja vožnjom kroz pomenute zone remete mir retkih i ugroženih životinjskih vrsta.

- Zahvaljujući čuvarima prirodnog dobra i šumarskoj službi, životinjski fond na Vršačkim planinama se značajno obnovio. Nakon 120 godina tu ponovo živi patuljasti orao, kao i tri para orla zmijara od ukupno osam koliko ih ima u Vojvodini. Obnovljen je i fond srneće i jelenske divljači, dugorepe i uralske sove, kao i mnogih drugih retkih i zaštićenih vrsta – stoji u saopštenju lokalne samouprave, uz napomenu da je to značajan razlog ove pojačane kontrole.

Oni ističu da predstavnici čuvarske službe JKP „Drugi oktobar“, koji se stara o ovom prirodnom dobru, kao i šumarske službe JP „Vojvodinašume“, imaju službena ovlašćenja legitimisanja, kao i izdavanja prekršajnih prijava na licu mesta.

Foto: PD Gea

Ljubitelje adrenalinske vožnje podsećaju i da je saobraćaj za motorna vozila dozvoljen samo u trećoj zoni zaštite.

- On se odvija asfaltnim putem do „Slavišine livade“, podnožja Vršačke kule i odmarališta Crvenog krsta, kao i zemljanim putem do planinarskog doma i na kraku koji se odvaja do šumareve kuće – dodaju nadležni.

Ranije su se na ovaj problem žalili i vršački planinari, jer ova vozila predstavljaju opasnost za šetače, a, takođe, rovare i uništavaju i šetačke staze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)