OSTAVIO BEČ ZBOG OVACA: Stefan Poslanović (31) u Jasenovu kod Despotovca je šesta generacija poljoprivrednika u porodici

Zorica Gligorijević

31. 01. 2021. u 08:38

IAKO su u Beču mnogo bolji uslovi, Stefan Poslanović (31), iz Jasenova kod Despotovca, koji je bio na razmeni studenata, osećao se kao građanin drugog reda, pa se vratio u Beograd i završio Veterinarski fakultet.

ОСТАВИО БЕЧ ЗБОГ ОВАЦА: Стефан Послановић (31) у Јасенову код Деспотовца је шеста генерација пољопривредника у породици

Stefan i Jelena sa ćerkama / Foto Z. Gligorijević

U našem glavnom gradu je upoznao Jelenu i sa njom se vratio na porodično imanje kako bi se bavio mlečnim ovčarstvom, a Jelena, prehrambeni tehnolog, da proizvodi sir i druge mlečne proizvode.

Ni saznanje da je 90 odsto Jasenovaca na privremenom radu u inostranstvu, pa i njegovi roditelji, nije uticalo na Stefana da krene istim putem - rešio je da bude šesta generacija poljoprivrednika u porodici.

IMAO je 50 neumatičenih ovaca, ali je hteo kvalitetne ovce, pa je kupio matično jato od 15 grla rase il de frans i ostvario povraćaj od 50 odsto. Dobio je i državne subvencije od 800.000 dinara za novi traktor od 19.000 evra, koji će mu pomoći da brže i lakše obradi zemljište.

Usled nedostatka radne snage, preko Udruženja "Mladi poljoprivrednici Srbije" aplicirao je i za utovarivač, rol presu i uvijač bala i dobio subvencije od milion i po dinara.

- Da nema tih subvencija, nikada ne bih mogao da kupim te mašine. Iako u godini nemamo nijedan slobodan dan, suočeni smo s problemima, pa bez pomoći države teško možemo da opstanemo. I treba da budemo prvi na listi za pomoć. Mladima treba namenski novac kojim bi pokrenuli proizvodnju kada se vrate na selo - poručuje Poslanović, koji na 17 hektara proizvodi krmno bilje, kukuruz, ovas i ječam.

OVAJ vredan poljoprivrednik u toru je postavio video-nadzor kako bi preko telefona mogao da prati hranjenje, parenje i jagnjenje ovaca. A, pošto želi da se bavi mlečnim ovčarstvom, mladi stočar uskoro bi trebalo, među prvima u Srbiji, da uveze 30 francuskih ovaca rase lakon, koja daje duplo više mleka.

Za sve ove poslove i planove ima punu podršku supruge Jelene, prehrambenog tehnologa. Inače, Stefan i Jelena imaju dve ćerke, a treće dete je na putu.

STOČNI FOND

KOLIKO je ponosan što je među samo desetak mladih u opštini koji se bave poljoprivredom, toliko mu je žao što stočarstvo zamire.

- Radim kao veterinar, znam da u mom Jasenovu ima 150 grla krupne stoke, a pre 15 godina bilo je oko 2.000. Plažane je, sa 3.000 krava, bilo najjače selo za mlečno govedarstvo, a sada ima samo 20 grla - veli Poslanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati