OAZA ZA NAJMLAĐE: Izgrađena kuća za predah autistične dece nedaleko od Šapca

V. Mitrić

08. 01. 2021. u 10:55

U OKVIRU velikog duhovnog, kulturnog, sportskog kompleksa, u Kasarskim livada, na oko devet hektara, u čijem je središtu crkva posvećena Svetom Savi, upravo je završena kuća za predah u kojoj će boraviti autistična deca iz Šapca i okoline.

ОАЗА ЗА НАЈМЛАЂЕ: Изграђена кућа за предах аутистичне деце недалеко од Шапца

Foto V. Mitrić

Lepo, savremeno i funkcionalno zdanje zajedničko je delo vladike Lavrentija, koji je darovao pola hektara zemljišta i Humanitarne organizacije "Humano srce grada Šapca", koje vodi sada već legendarna ovdašnja humanitarka Ružica Ruža Popović.Ova oaza za decu sa posebnim potrebama divno se uklopila u ovom delu Šapcu, prema čarobnoj Pocerini i Ceru. Na putu do kuće, nedavno je urađen most, koji je važan za prelazak na deo crkvenog imanja.

- Roditelji će u ovoj kući moći da ostave na dan, dva ili tri svoju decu, ako imaju da obave neodložan posao, znajući da će biti na sigurnom - kaže vladika Lavrentije.

- Crkva mora da brine o svojim čeljadima, ne sme nikoga da ostavi bez brige i pažnje. Tako nas je učio i naš sveti vladika Nikolaj, koji je, svojevremeno, u Bitolju, organizovao prihvatilište za decu, koje je nazvao Bogdaj. I dan-danas se priča o Bogdaju, kao nečem što je uzvišeno delo vladike i mestu odakle su stasala mnoga deca.

Foto V. Mitrić

Protojerej stavrofor Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik šabački, kaže da će deci na raspolaganju biti sportski tereni.

- Tu su i uređene igraonice, koje je lično osmislio vladika Nikolaj - kaže prota Mirko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede