SAČUVANO SEĆANjE NA HEROJE: Kraljevčani obeležili Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu (FOTO)

G.Ćirović

29. 11. 2020. u 13:45

САЧУВАНО СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ: Краљевчани обележили Дан ослобођења у Другом светском рату (ФОТО)

Foto: G.Šljivić

POLAGANjEM venaca na Spomenik oslobodiocima - pripadnicima NOVJ i sovjetske Crvene armije, u parku Pljakin šanac kraj mosta preko Ibra, na skroman i prigodan način, i uz poštovanje epidemioloških mera, Kraljevčani su obeležili 29. novembar, Dan oslobođenja svoga grada od fašističkog okupatora.

Uz predsednika Skupštine grada Nenada Markovića, pomoćnika gradonačelnika Nikolu Radevića i načelnika Raškog okruga Nebojšu Simovića, ovom prilikom vence na spomenik kraljevačkim oslobodiocima položili su i pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“. 

- Naša je dužnost i obaveza da ne zaboravimo herojska dela i žrtve naših hrabrih ruskih i srpskih dedova koji su pre tačno 76 godina oslobodili okupirano Kraljevo – poručio je ovom prilikom Nikola Radević, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva. 

Borba za oslobođenje grada na Ibru bila je jedna od najtežih u okviru završnih okršaja za oslobođenje Srbije i Jugoslavije u Drugom svetskom ratu i trajala je čak 45 dana - od 16. oktobra do 29. novembra 1944. godine. Tada su, tokom noći, jedinice narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije konačno prešle Ibar i oslobodile opustošeni grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)