SAČUVANO SEĆANJE NA HEROJE: Kraljevčani obeležili Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu (FOTO)

G.Ćirović

29. 11. 2020. u 13:45

POLAGANjEM venaca na Spomenik oslobodiocima - pripadnicima NOVJ i sovjetske Crvene armije, u parku Pljakin šanac kraj mosta preko Ibra, na skroman i prigodan način, i uz poštovanje epidemioloških mera, Kraljevčani su obeležili 29. novembar, Dan oslobođenja svoga grada od fašističkog okupatora.

САЧУВАНО СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ: Краљевчани обележили Дан ослобођења у Другом светском рату (ФОТО)

Foto: G.Šljivić

Uz predsednika Skupštine grada Nenada Markovića, pomoćnika gradonačelnika Nikolu Radevića i načelnika Raškog okruga Nebojšu Simovića, ovom prilikom vence na spomenik kraljevačkim oslobodiocima položili su i pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“. 

- Naša je dužnost i obaveza da ne zaboravimo herojska dela i žrtve naših hrabrih ruskih i srpskih dedova koji su pre tačno 76 godina oslobodili okupirano Kraljevo – poručio je ovom prilikom Nikola Radević, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva. 

Borba za oslobođenje grada na Ibru bila je jedna od najtežih u okviru završnih okršaja za oslobođenje Srbije i Jugoslavije u Drugom svetskom ratu i trajala je čak 45 dana - od 16. oktobra do 29. novembra 1944. godine. Tada su, tokom noći, jedinice narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije konačno prešle Ibar i oslobodile opustošeni grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede