GRAD NAPREDNIH TEHNOLOGIJA: Višenamenska laboratorijska lamela otvorena u Nišu (FOTO)

J. ĆOSIN

24. 11. 2020. u 16:49

GODINU i po dana nakon polaganja kamena temeljca, u Nišu je u utorak otvorena višenamenska laboratorijska lamela Elektronskog fakulteta na 7.000 kvadrata koja će stvoriti uslove za rad i istraživanje mladih talenata u najsavremenijim uslovima.

ГРАД НАПРЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА: Вишенаменска лабораторијска ламела отворена у Нишу (ФОТО)

Foto: J. Ćosin

Reč je o projektu čija je izgradnja i opremanje, prema rečima premijerke Srbije Ane Brnabić, koštala 8,1 milion evra.

- Zajedno sa Naučno-tehnološkim parkom u višenamensku laboratoriju u Nišu uloženo je 21,1 milion evra. Ne postoji bolje investirani novac nego onaj uložen u znanje, mlade, talentovane ljude, obrazovanje, prosvetu, istraživanje i razvoj i sve ono što smo uradili od 2016. godine, a što se na najbolji način videlo tokom ove 2020. godine kada smo otvorili tri nova Naučno-tehnološka parka u Čačku, Novom Sadu i Nišu, što znači da smo napravili novu kičmu razvoja, nosilac razvoja, nove ekonomije i privrede Srbije. Mi smo postavili tu novu osovinu razvoja – istakla je tokom otvaranja ovom važnog objekta, ne samo za NIš, već i za čitavu zemlju i region.

Projekat za izgradnju lamele postojao od 1975. godine, a njegova realizacija završena je četiri decenije kasnije.

Ona bi, prema rečima dekana Elektronskog fakulteta Dragana Mančića trebalo da omogućiti mladim talentima da istražuju i rade i u najsavremenijim uslovima i sa najsavremenijom opremom.

- Višenamenska laboratorijska lamela će omogućiti okupljanje raznih istraživačija. Ovakvo okruženje doprineće razvoju komercijalnih inovacija a povezivanjem nauke i preduzetvištva podstiče se i razvija inovaciono preduzetništvo, omogućava privlačenje novih visokotehnoloških kompanija, otvaranje novih radnih mesta, zapošljavanje mladih ljudi, rast privrede – rekao je on.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je ovom prilikom da su se uz postojeći Startap centar koji je u ovom gradu otvoren 2017. godine, kao i Naučno-tehnološkog parka i višenamensku laboratorijsku lamelu u sastavu Elektronskog fakulteta, u Nišu stekli svi neophodni uslovi da, nekada grad elektronike, u pravom smislu reči postane centar naprednih tehnologija u našoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna