MASTER I ZA KOMPJUTERSKE "IGRARIJE": Inicijativa "Digitalna Srbija" i Univerzitet u Kragujevcu pokreću novi program

B. BORISAVLjEVIĆ

11. 11. 2020. u 06:47

INICIJATIVA nazvana "Digitalna Srbija" i Univerzitet u Kragujevcu su raspisali konkurs za upis na master 4.0 program na temu "Razvoj kompjuterskih igara".

МАСТЕР И ЗА КОМПЈУТЕРСКЕ ИГРАРИЈЕ: Иницијатива Дигитална Србија и Универзитет у Крагујевцу покрећу нови програм

Foto DSI

Prijavljivanje za prve master studije iz oblasti gejminga u Srbiji, nastale kroz saradnju državnih univerziteta i nekih od najpoznatijih domaćih studija iz ove oblasti, obavljaće se od 12. do 19. novembra, a planirano je da se na program upiše najviše 35 zainteresovanih.

Kako je najavljeno, 15 školarina će obezbediti Ministarstvo prosvete, po pet "Digitalna Srbija" i Univerzitet u Kragujevcu, dok će najviše deset studenata samostalno finansirati školovanje. Tokom trosemestralnog programa, akademci će slušati nastavu iz predmeta kao što su digitalna animacija, 3D modelovanje, principi zvuka i muzike u kompjuterskim igrama i sistemi virtuelne realnosti.

- Gejming, kao atraktivna i konstantno rastuća grana privrede, predstavlja izazov za mnoge mlade ljude i zahteva sve veći priliv stručnjaka koji digitalne umetnosti vide kao svoju buduću karijeru - kaže rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović. - Verujemo u to da će naša visokoškolska ustanova opravdati poverenje polaznika i da ćemo, u saradnji sa drugim učesnicima u realizaciji ovog nastavnog programa, otvoriti put ka najvišim obrazovnim i naučnoistraživačkim dometima iz ove oblasti.

Pravo na upis imaju svi studenti koji su stekli visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od 240 ESPB, na srodnim umetničkim ili studijskim programima iz polja tehničko-tehnoloških nauka. Kandidati neće polagati prijemni ispit, već će se rang-lista utvrđivati na osnovu rezultata prethodno završenog školovanja.

Foto DSI

GLOBALNA PERSPEKTIVA

DIREKTOR "Digitalne Srbije" Nebojša Đurđević (na slici R. Rosića) kaže da je američka organizacija pod nazivom "Startap genom" srpski gejming sektor lane uvrstila u jedan od dva domaća ekosistema sa najvećim potencijalom. - Procenjuje se da u Srbiji već postoji više od stotinu studija i timova koji se bave pravljenjem igara, a za dalje jačanje ovog sektora je važno ne samo to da postojećim kompanijama ponudimo kadrove sa relevantnim znanjima, već i da izgradimo ljude koji će biti spremni da pokrenu nove biznise i probiju se na globalnom tržištu - zaključuje Đurđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave