RAZVOJ ZD MEDICINSKOG RESPIRATORA: Ideju stručnjaka kragujevačkog Uniiverziteta podržala austrijska razvojna agencija

M.L.

29. 09. 2020. u 17:46

Uz finansijsku podršku austrijske razvojne agencije (ADA),tim bioinžinjera sa Univerziteta u Kragujevcu, nastavlja da razvija prototip 3D štampanog medicinskog respiratora.

РАЗВОЈ ЗД МЕДИЦИНСКОГ РЕСПИРАТОРА: Идеју стручњака крагујевачког Унииверзитета подржала аустријска развојна агенција

Foto privatna arhiva

Reč je o respiratoru koji je jeftin i funkcionalan,a za njegovu proizvodnju potrebno je znatno kraće vreme u poređenju sa standardnim industrijskim pristupom.

Za nastavak istraživanja na ovom projektu,važnom u borbi protiv Kovida-19,Univerzitet u Kragujevcu dobio je oko 4o.ooo dolara.

Tim povodom u Kragujevcu je danas boravio  ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Literoti.On je kazao da je video prototip respiratora i ,kako je rekao,oduševio ga je inovativni pristup istraživačkog tima.

Ovaj respirator jedno je od pobedničkih rešenja „Izazova za inovacije u vreme krize“, koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj(UNDP) u Srbiji. Kako kažu stručnjaci Centra za bioinžinjering sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu,kada projekat bude kompletno završen,moguće je proizvesti 1o.ooo ovih respiratora mesečno.                                                                                           

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata