DA LI ZNATE GDE SE NALAZI PRAVI CENTAR VRŠCA: Na ovoj raskrsnici nekada je bila označena nulta tačka

J. J. Baljak

08. 11. 2020. u 21:19

CENTAR grada Vršca ne nalazi se, kao što mnogi misle, na glavnom gradskom trgu, nazvanom po Svetom Teodoru Vršačkom, već je on dvestotinak metara niže – na raskrsnici kod rumunske crkve.

ДА ЛИ ЗНАТЕ ГДЕ СЕ НАЛАЗИ ПРАВИ ЦЕНТАР ВРШЦА: На овој раскрсници некада је била означена нулта тачка

Foto: J. J. Baljak

Baš to mesto predstavlja nultu tačku grada, od koje se zvanično merila i razdaljina do okolnih sela i drugih gradova.

Foto: J. J. Baljak

Nekada je na toj prometnoj raskrsnici postojalo malo ostrvo, na kom je bilo postavljeno simbolično obeležje sa natpisom „0 kilometara“. Međutim, rekonstrukcijom te tromeđe Dositejeve ulice, Ulice Stevana Nemanje i bulevara Miloša Obilića, pre skoro dve decenije, to ostrvo je nestalo, a sa njim i ovaj znak, čime je u zaborav otišla i vršačka nulta tačka.

A neki evropski gradovi su baš od toga napravili turističku atrakciju, poput Budimpešte, koja je na tom mestu postavila kameni spomenik u obliku velike nule.

Foto: J. J. Baljak

Elem, zajedno sa obeležjem nulte tačke, sa ove raskrsnice je uklonjena i skulptura koja simbolizuje dva krila, a koja je tu bila postavljena 1972. godine povodom održavanja 13. Svetskog prvenstva u vazduhoplovnom jedriličarstvu u Vršcu. 

Ona se sada nalazi na Gradskom trgu, između paviljona i male fontane, ali su krila na novom postamentu postavljena drugačije – krakovi idu ka spolja, a ne na unutra, kao što je bila originalna verzija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest