BEZ OBE ŠAKE RADI NAJTEŽE POSLOVE: Slobodan Bogićević, iz blačkog sela Suvi Do, uprkos hendikepu zarađuje za život

Dragana Zečević

08. 11. 2020. u 17:24

- TAKAV sam od rođenja, ali se ne osećam ugroženim. Radim i obavljam sve poslove kao da imam obe šake na rukama! - kaže Slobodan Bogićević (52), poljoprivrednik iz blačkog sela Suvi Do, otac četvoro dece.

БЕЗ ОБЕ ШАКЕ РАДИ НАЈТЕЖЕ ПОСЛОВЕ: Слободан Богићевић, из блачког села Суви До, упркос хендикепу зарађује за живот

Sinovi Milutin i Stefan, Marija i Slobodan, i najmlađi Miloš (sleva) / Foto D. Zečević

Uprkos hendikepu, svoju porodicu izdržava upravo najtežim fizičkim poslovima. Pre svega sečom ogrevnih drva koja prodaje u selima blačke opštine.

- Iako su sinovi već odrasli, a jedino se najstariji osamostalio, dva srednja sina ne mogu nikako da se zaposle, a ovaj najmlađi još pohađa školu - priča Slobodan, dok nas poziva u kuću koju je napravio sopstvenim rukama.

SLOBODAN kaže da je zadovoljan ovim što imaju, budući da je socijalna pomoć koju on dobija na ime fizičkog nedostatka jedino njihovo primanje. Zato je prinuđen da se bavi teškim fizičkim poslovima kako bi se izdržavala porodica.

Dobro se služi rukama / Foto D. Zečević

- U seči drva u šumi koju uglavnom zakupljujemo, pomažu mi sinovi, tako da mi to olakšava posao. Ipak, odmalena sam bio svestan da moram da radim. Kada sam osnovao porodicu i dobio decu, bio sam još svesniji da je čitava kuća na meni, jer je supruga Marija slabašnog zdravlja - priča Slobodan.

IAKO nema šake, rukama se, kaže, služi odlično i da kada je to potrebno - sekirom seče drva.

- Najteže nam je što posedujemo zastareo traktor, tako da se često uplašim za svoju i bezbednost sinova dok u šumi izvlačimo i kasnije vozimo drva do kupaca - dodaje Slobodan.

Ne žali truda, kaže nam, samo da supruzi i sinovima obezbedi koliko-

-toliko pristojan život.

- Jedina sreća u ovom poslu jeste što zimi sedimo. A uvek smo najaktivniji krajem leta i u jesen - pričaju sinovi Stefan i Milutin, pritom, zadirkuju najmlađeg, četrnaestogodišnjeg Miloša, da će i on sigurno seći drva ako ne bude bolje učio.

KUVAR I KONOBAR TRAŽE POSAO

DOK se najstariji Dušan osamostalio i zaposlio u okolnoj Kuršumliji, gde je osnovao porodicu, Slobodanovi sinovi Stefan i Milutin, koji su završili zanate, za kuvara i konobara, najviše priželjkuju posao u struci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri