"NOVOSTI" SAZNAJU: Kod Paraćina pronađeni stari spomenici i stećci

S. M. J.

06. 11. 2020. u 13:50

DA su na meti lopova sve češće ne samo dragocenosti već i bogato kulturno istorijsko nasleđe, pokazuje i najnoviji primer krađe nadgrobnih spomenika upisanih u listu zaštićenih kulturnih dobara.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Код Параћина пронађени стари споменици и стећци

Foto Vule Marković

Kako "Novosti" saznaju, nadomak Paraćina pronađeni su stari spomenici i stećci od kojih je za pojedine utvrđeno da pripadaju nekropoli na Rajačkim pimnicama.

- Imamo saznanja da je sedam spomenika sa Rajačkih pimnica, a za ostale će se u saradnji sa stručnjacima utvrditi odakle potiču i da li su neki od njih takođe sa istog područja - saznajemo iz izvora bliskih istrazi.

Staro Rajačko groblje na Belom brdu iznad Rajca ima oko 1.500 nadgrobnih spomenika, koji potiču iz perioda od druge polovine 18. do prve polovine 20. veka i zaštićeni su kao kulturno dobro. Istraga, koju u saradnji sa negotinskim Osnovnim javnim tužilaštvom vodi Uprava kriminalističke policije, trebalo bi da pokaže kako su ovi spomenici iz Negotinske Krajine završili kod Paraćina i ko je sve uključen u krađu ovog istorijskog blaga. Očekuje se da o njima svoj sud daju i stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna