TREĆA ISPORUKA VAKCINE PROTIV GRIPA PARAĆINU: Obezbeđeno 325 doza „vaksigripa“

Z.Rašić

04. 11. 2020. u 19:42

ТРЕЋА ИСПОРУКА ВАКЦИНЕ ПРОТИВ ГРИПА ПАРАЋИНУ: Обезбеђено 325 доза „ваксигрипа“

Foto: Z.Rašić

NAKON što je za samo sedam dana utrošena prva količina vakcina „influvak“protiv gripa – 2.400 doza, u paraćinski Dom zdravlja stiglo je još 200 doza proizvedenih u Institutu „Torlak“, ali se one nisu preporučivale osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65, zbog čega je za Paraćin juče obezbeđeno još 325 doza vakcine „vaksigrip“ koje mogu da se daju svim osobama.

Kako kaže dr Snežana Nikodijević, pomoćnica direktora Doma zdravlja, vakcinacija je i dalje u toku, interesovanja ima, pa doktorka procenjuje da će i ova količina biti utrošena. Inače, sezona gripa još nije počela ali je primetno povećanje broja građana koji se javljaju ovoj ustanovi sa simptomima respiratornih infekcija.

Raste broj ne samo kovid-pregleda već i običnih. Dr Nikodijević naglašava da je skoro udvostručen broj pregleda u ambulanti za respiratorne infekcije Doma zdravlja, a sve je više i mlađih pacijenata – dece i đaka, koji se javljaju svojim lekarima sa sličnim ili istim zdravstvenim problemima.

Oni se javljaju pedijatriji, gde se i zbrinjavaju, a na ulazu se obavlja trijaža.

U dečjem dispanzeru se radi i uzimanje brisa za PCR test ako je potrebno, te serološko testiranje, i to u posebnoj sobi za izolaciju. Inače, prema jučerašnjoj izjavi načelnika Školske uprave u Jagodini Živote Starčevića, jedan učenik koji pohađa osnovnu školu u Paraćinu je inficiran virusom korona, što je potvrđeno  u ponedeljak, 2. novembra. Međutim, kako on nekoliko dana pre toga nije dolazio u školu, nastava u svim školama u Paraćinu odvija se na uobičajen način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)