DAN UBISTVA ŽARKA ZRENJANINA: U vršačkom selu Pavliš položeni venci na kuću u kojoj je narodni heroj stradao

J. J. BALjAK

04. 11. 2020. u 19:38

DANAS su, na dan ubista narodnog heroja Žarka Zrenjanina Uče, položeni venci na napuštenu kuću u vršačkom selu Pavliš, u kojoj je pre 78 godina stradao zajedno sa svojim saborcem Strahinjom Stefanovićem.

ДАН УБИСТВА ЖАРКА ЗРЕЊАНИНА: У вршачком селу Павлиш положени венци на кућу у којој је народни херој страдао

Foto: J.J.Baljak

Počast čuvenom crvenom generalu, kog su nemačke okupacione snage godinama proganjale, odali su predstavnici vršačkog SUBNOR-a, Grada Vršca i seoske OŠ „Đura Jakšić“.

Na ovaj tragični događaj, koji se odigrao u toku noći 4. novembra 1942. godine, prisutne je podsetio Zrenjaninov blizak rođak Dragoljub Đorđević, inače predsednik vršačkog SUBNOR-a.

Foto: J.J.Baljak

 

-Krišom došavši iz rodnog Izbišta, sela kod Vršca, Žarko Zrenjanin je u ovoj kući tajno boravio nekoliko dana. Tu je čekao poziv Josipa Broza Tita za učešće na prvoj sednici AVNOJ-a u Bihaću, na koju nikada nije otišao, zbog izdaje – rekao je Đorđević.

-Po naredbi generala Franca Rajta, selo je tada okupiralo 700 pripadnika divizije Princ Eugen i stotinu pripadnika specijalne policije nemačkih okupacionih snaga za Banat. Žarko i Strahinja ubijeni su prilikom pokušaja da se probiju kroz dvorište te kuće – dodaje Đorđević.

Upravo zbog ovog događaja, glavna ulica u Pavlišu, u kojoj se i nalazi kuća Zrenjaninovog stradanja, nosi njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna