I ZVONO ČUVA SELO: Održana narodna svečanost u selu Gornje Dragovlje, podno Suve planine

D. ALIHODžIĆ

26. 10. 2020. u 06:47

U KRAJU gde život poslednjih 40 godina umire niko nije niti podizao zvonike još od vremena kralja Milana Obrenovića. Od Drugog svetskog rata podignute su samo dve crkve od kojih je jedna u Gornjem Dragovlju posvećena Svetom apostolu Tomi. Upravo u njoj je osveštano crkveno zvono.

И ЗВОНО ЧУВА СЕЛО: Одржана народна свечаност у селу Горње Драговље, подно Суве планине

Foto D. Alihodžić

Inicijativu da ovo selo dobije bogomolju pokrenuo je pokojni Rastko Ivković koji nije dočekao da čuje kako obroncima Suve planine odjekuje crkveno zvono. Njegov sin Milan koji je sa još nekoliko zemljaka nastavio misiju kaže da je osvećenje zvona veliki događaj za čitav kraj.

- Moj pokojni otac Rastko je verovao da će crkva vratiti život u ove krajeve. Bio je svestan da se u našem društvu mnogo toga zapustilo i da su kao posledice ostale prazne kuće i duše onih koji su napuštali rodni kraj. Gde ima crkve ima i škole, a gde su škole tu su i deca - kaže Milan Ivković, koji je čekao trenutak kada će se odužiti precima poput Milana Obrenovića koga ovde slave kao oslobodioca jer nije dozvolio da ti krajevi pripadnu Bugarskoj.

Zvono je darivao Ljubiša Đurić iz Topole. A, da bi se život vratio u Zaplanje vera je samo jedan od uslova. Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović svestan je da je, u ovim krajevima, teško vratiti veru u bolji život, ali neće odustati.

- U toku je otkup zemljišta koje ćemo ponuditi investitorima u Gadžinom Hanu, Zaplanjskoj Toponici i Donjem Dušniku. Počeli smo i sa izgradnjom etno-sela u Dušniku gde će pored smeštajnih kapaciteta biti sagrađen i bazen jer želimo da iskoristimo blagodeti okruženja i razvijamo turizam - veli Filipović.

PAZITE NA DUŠU

DOMAĆIN prve seoske slave bio je Jovan Spasić, a čast da bude naredne pripala je doktoru Goranu Zdravkoviću. Pop Raša je pored verskog obreda održao i besedu vernicima ukazujući im da "kakve su nam crkve takva nam je duša, a kakva nam je duša takav nam je i obraz".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024