PUT OKO SVETA NA 210 STRANICA: "Slova na struju" na sajtu Narodne biblioteke u Jagodini

Z. Gligorijević

23. 10. 2020. u 21:08

VEĆ osam godina posetioci sajta Narodne biblioteke u Jagodini besplatno mogu da uživaju u redovno objavljivanom i veoma kvalitetnom književnom elektronskom časopisu za decu “Slova na struju”, a ovih dana je na sajtu biblioteke objavljen novi, 37. broj koji, uz logističku podršku ekipe iz biblioteke, uređuje Peđa Trajković, pesnik i dobitnik nagrade „Plavi čuperak“ za najbolju knjigu za decu objavljenu u Srbiji 2018. godine, dramski pisac, ilustrator i osnivač Prvog srpskog dečjeg kabarea „Šarena radionica“.

ПУТ ОКО СВЕТА НА 210 СТРАНИЦА: Слова на струју на сајту  Народне библиотеке у Јагодини

Stranice elektronskog časopisa

- U eri tokom koje zbog pandemije žudimo za putovanjima, novi broj časopisa vodi nas na putovanja širom zemljinog šara. Tema će sigurno privući pažnju mališana, ali i njihovih roditelja, a format onlajn časopisa će ne samo otvoriti vrata književnosti i klincima koji više vremena provode za računarom nego sa knjigom u rukama, već je, nažalost, i bolno „trendi“ u doba onlajn nastave i škole od kuće... 37. broj najboljeg, najstarijeg i najkvalitetnijeg elektronskog časopisa za decu u Srbiji, od početka do kraja predstavlja virtuelni put oko sveta ne za 80 dana, već na 210 stranica – navodi Milun Vasić, iz Odeljenja za kulturno-obrazovne programe i podsticanje čitanja.

Uz kvalitetnu poeziju i prozu Luisa Kerola, Miroslava Antića, Ogdena Neša, Dragana Lukića, Igora Kolarova, Dušana Pop Đurđeva, Peđe Trajkovića, Stevana Raičkovića, Aleksandra Popovića, Toda Nikoletića i mnogih drugih, čitaoci će „putovati“ do Madagaskara, Grčke, Arktika, Anda, Egipta a u društvu Toma Sojera i Đorđa Balaševića obilazimo i Misisipi...

U skladu sa avanturističkim duhom 37. broja „Slova na struju“, vetrogonja Vladimir Antić leti oko sveta, a Vlada Stojiljković piše pismo Robinsonu Krusu. Gordana Maletić peva o putovanjima, a u Žagubici i Loznici uživaju Milovan Danojlić i Đorđe Fišer...

Stara slova i u ovom broju sjaje kao nova i donose nam pesme Gvida Tartalje, Dušana Radovića i još nekolicine drugih autora, dok Slova do snova prate savremenu srpsku književnu produkciju za decu. „Knjiga na dar“ je ovoga puta delo Rajka Lukača „Skitam i pričam“, a u njemu autor putuje po Rusiji, Češkoj, Južnoj Americi. Čitalac ovog broja ima čast da okrene i 7.777. stranicu „Slova na struju“, a u „Spomenaru“ Snežana Vulić piše o Branislavu Brani Petroviću. Za kraj, nasmejaćemo se uz rubriku „Olovka piše srcem“ u kojoj čitamo mudrolije iz dečijeg vrtića, ali i razmišljamo o situaciji u kojoj je Peđa Trajković smestio Pepeljugu u Zemlju čuda - u rubrici Bajkovite cake – zaključuje Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)