ODRŽAN VELIKI ŠKOLSKI ČAS: Sećanje na nevine žrtve nacista, zbog pandemije bez masovnog prisustva građana

M. L.

21. 10. 2020. u 13:44

KRAJ Spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama održan je Veliki školski čas.

ОДРЖАН ВЕЛИКИ ШКОЛСКИ ЧАС: Сећање на невине жртве нациста, због пандемије без масовног присуства грађана

Foto: M. L.

Ova jedinstvena antiratna manifestacija svake godine podseća na nevino stradale u krvavom zločinu koji su 21. oktobra 1941. godine počinili nemački fašisti.

Na ovogodišnjem Velikom školskom času izvedena je drama „Izrešetane duše“, makedonskog pisca Venka Andonovskog, čiji je deda po majci, Branko Popović, streljan u Šumaricama. Njegova majka Verica (Popović) Andonovski radila je u prosveti i đake dovodila na ekskurziju u Šumarice. Predstava je i počela sa glumicom koja igra Vericu i koja đacima priča o tom strašnom događaju iz detinjstva.

Foto: M. L.

Moleban kragujevačkim novomučenicima služio je vladika šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Eparije šumadijske. Vence kraj spomenika streljanim đacima i profesorima položili su učenici Prve kragujevačke gimnazije, predstavnici državnih institucija,čelnici grada Kragujevca, delegacije brojnih stranih ambasada.

Sećanje na dan kada je streljano 2.796 Kragujevčana, među njima i đaci i njihovi profesori, ove godine obeleženo je bez masovnijeg prisustva građana,zbog pandemiije koronavirusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati