NEMA DOMA BEZ AJVARA: Godina loša za papriku, ali u Pirotu sve miriše na crvene specijalitete (FOTO)

V. ĆIRIĆ

09. 10. 2020. u 13:40

НЕМА ДОМА БЕЗ АЈВАРА: Година лоша за паприку, али у Пироту све мирише на црвене специјалитете (ФОТО)

Foto. V. Ć.

UPRKOS sezoni koja nije išla naruku proizvođačima paprike u ovom kraju, Piroćanci su i ove godine spremili dovoljne količine ajvara.

 Gotovo svako od dvadesetak hiljada dimaćinstava, ima bar po 10 do 15 tegli te vrste zimnice, bez kojih je trpeza tokom zimskih meseci nezamisliva.

- Ajvarka je ove godine, za razliku od paradajza podbacila. Jednostavno nisu joj išli vremenski uslovi naruku, pa otuda i manji rod. Na zelenoj pijaci komad se prodavao po ceni od 10 do 12 dinara, a na kilogram je išla od 120 do 150 dinara. To je jedna od najskupljih i najzahtevnijih vrsta zimnice, jer je postupak pripreme mukotrpan. Treba je najpre oprati, zatim ispeći na bubnjari, oljuštiti i očistiti od semena, pa samleti i tek tada ide na kuvanje i prženje koje traje i po nekoliko sati. Onda se sipa u zagrejane tegle, pa u podrum - kaže Milovanka Manić, koja svake godine spremi bar po dvadesetak tegli.

Domaćice u ovom kraju prilikom kupovine traže pre svega papriku iz okolnih sela kao što su Krupac, Izvor, Berilovac, Veliki i Mali Jovanovac. Tek kad ove paprike ne bude više na Tijabarskoj pijaci, pazari se vlasotinačka i leskovačka koja je mnogo veća, izdašnija i sočnija u odnosu na pirotsku, koja se uglavnom proizvodi pod vedrim nebom.

- Od desetak kilograma sirove paprike može se skuvati pet tegli od po 750 grama ajvara, dok je kod pirotske paprike za istu količinu ajvara potrebo više zato što je "mršavija" - kažu domaćice koje smatraju da cena tegle ajvara, upravo zbog zahtevnog procesa i cene sirove paprike, ali i velikog truda ni u kom slučaju ne može da bude niža od 700 dinara.

U celom lancu "od njive do trpeze", smatraju na pirotskoj pijaci, najveću zaradu imaju nakupci, koji prevoz od nekog kvantaša do Pirota, naplate tako da zarade "dinar na dinar", a najlošije prolaze proizvođači i krajnji kupci.

ZA ZIMNICU BAR 20.000 DINARA

OSIM ajvara domaćice u ovom kraju još uvek spremaju i druge vrste tradicionalne zimnice poput paradajz salate u flaši, ljut i neljut pindžur, razne vrste ruskih salata "živu" i "peglanu" turšiju, "peči-gnječi papriku", feferone i krastavčiće u teglama, suve paprike sa kiselim kupusom, pekmez od šljiva, pa onda kiseli kupus, ali se suše i venci suvih paprika. Za pristojnu zimnicu koja će zimus biti dovoljna za jednu četvoročlanu porodici potrebno je bar 20.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)