NEMA DOMA BEZ AJVARA: Godina loša za papriku, ali u Pirotu sve miriše na crvene specijalitete (FOTO)

V. ĆIRIĆ

09. 10. 2020. u 13:40

UPRKOS sezoni koja nije išla naruku proizvođačima paprike u ovom kraju, Piroćanci su i ove godine spremili dovoljne količine ajvara.

НЕМА ДОМА БЕЗ АЈВАРА: Година лоша за паприку, али у Пироту све мирише на црвене специјалитете (ФОТО)

Foto. V. Ć.

 Gotovo svako od dvadesetak hiljada dimaćinstava, ima bar po 10 do 15 tegli te vrste zimnice, bez kojih je trpeza tokom zimskih meseci nezamisliva.

- Ajvarka je ove godine, za razliku od paradajza podbacila. Jednostavno nisu joj išli vremenski uslovi naruku, pa otuda i manji rod. Na zelenoj pijaci komad se prodavao po ceni od 10 do 12 dinara, a na kilogram je išla od 120 do 150 dinara. To je jedna od najskupljih i najzahtevnijih vrsta zimnice, jer je postupak pripreme mukotrpan. Treba je najpre oprati, zatim ispeći na bubnjari, oljuštiti i očistiti od semena, pa samleti i tek tada ide na kuvanje i prženje koje traje i po nekoliko sati. Onda se sipa u zagrejane tegle, pa u podrum - kaže Milovanka Manić, koja svake godine spremi bar po dvadesetak tegli.

Domaćice u ovom kraju prilikom kupovine traže pre svega papriku iz okolnih sela kao što su Krupac, Izvor, Berilovac, Veliki i Mali Jovanovac. Tek kad ove paprike ne bude više na Tijabarskoj pijaci, pazari se vlasotinačka i leskovačka koja je mnogo veća, izdašnija i sočnija u odnosu na pirotsku, koja se uglavnom proizvodi pod vedrim nebom.

- Od desetak kilograma sirove paprike može se skuvati pet tegli od po 750 grama ajvara, dok je kod pirotske paprike za istu količinu ajvara potrebo više zato što je "mršavija" - kažu domaćice koje smatraju da cena tegle ajvara, upravo zbog zahtevnog procesa i cene sirove paprike, ali i velikog truda ni u kom slučaju ne može da bude niža od 700 dinara.

U celom lancu "od njive do trpeze", smatraju na pirotskoj pijaci, najveću zaradu imaju nakupci, koji prevoz od nekog kvantaša do Pirota, naplate tako da zarade "dinar na dinar", a najlošije prolaze proizvođači i krajnji kupci.

ZA ZIMNICU BAR 20.000 DINARA

OSIM ajvara domaćice u ovom kraju još uvek spremaju i druge vrste tradicionalne zimnice poput paradajz salate u flaši, ljut i neljut pindžur, razne vrste ruskih salata "živu" i "peglanu" turšiju, "peči-gnječi papriku", feferone i krastavčiće u teglama, suve paprike sa kiselim kupusom, pekmez od šljiva, pa onda kiseli kupus, ali se suše i venci suvih paprika. Za pristojnu zimnicu koja će zimus biti dovoljna za jednu četvoročlanu porodici potrebno je bar 20.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!