ŽENAMA INVALIDIMA I FILM OD KORISTI: Projekcija u Vranju otvorila pitanje ostvarivanja prava na zdravlje

J. STOJKOVIĆ

05. 10. 2020. u 06:34

ODBOR za ljudska prava iz Vranja je, u partnerstvu sa vojvođanskom organizacijom nazvanom "Iz kruga", te u saradnji sa Udruženjem obolelih od multiple skleroze, organizovao projekciju filma o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom i poteškoćama sa kojima se one u gradu pod Pržarom susreću prilikom ostvarivanja svog osnovnog ljudskog prava - prava na zdravlje.

ЖЕНАМА ИНВАЛИДИМА И ФИЛМ ОД КОРИСТИ: Пројекција у Врању отворила питање остваривања права на здравље

Foto arhiva

I, upravo to je pokrenulo svojevrsnu lavinu inicijativa za rešavanje brojnih problema sa kojima se suočavaju žene sa invaliditetom namerne da ostvare svoja seksualna prava i očuvaju reproduktivno zdravlje - od arhitektonski nepristupačnih zdravstvenih ustanova, preko uskraćivanja seksualnog obrazovanja i nepristupačnih informacija, do ukorenjenih stereotipa o invalidnosti.

Posle projekcije, na ovu temu su govorile Suzana Antić Ristić, iz ovdašnjeg Odbora za ljudska prava, zamenik gradonačelnika Vranja Zorica Jović i sekretar Udruženja obolelih od multiple skleroze Gordana Stojanović, a svi učesnici skupa su se složili sa procenom da još aktuelna pandemija i zaštitu seksualnog, odnosno reproduktivnog zdravlja stavlja pod još veći pritisak, jer je pristup postojećim uslugama podrške i zdravstvene zaštite dodatno ograničen.

PROJEKAT U PET GRADOVA

KAO deo projekta nazvanog "Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava", koji vojvođanska organizacija "Iz kruga" realizuje uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), projekcija filma je organizovana još u Kragujevcu, Raški, Temerinu i Užicu. Akcija, inače, traje do novembra ove godine.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, razgovaralo se i o mogućnostima za unapređivanje pristupa zdravstvenim pregledima u vranjskom Domu zdravlja, te službama za ginekologiju i akušerstvo ovdašnje Opšte bolnice Vranje. Žene sa invaliditetom su, tako, ukazale na činjenicu da se postojeći hidraulični sto za ginekološke preglede žena sa invaliditetom od početka pandemije ne koristi jer se nalazi u - crvenoj zoni. A, koliki je to problem pokazuje i procena da u Vranju živi oko 2.500 osoba sa različitim oblicima invaliditeta, te da žene čine čak 90 odsto članova Udruženja obolelih od multiple skleroze.

Foto arhiva

Zbog svega toga, najavljeno je potpisivanje Protokola sa udruženjima i Zdravstvenim centrom u Vranju - za organizovani bezbedni ginekološki i pregled dojke žena u uslovima pandemije, a potvrđena je i spremnost užeg rukovodstva lokalne samouprave da poboljša uslugu nazvanu "Pomoć u kući" - upravo na zahtev i prema specifičnim potrebama osoba sa invaliditetom.

Zarad unapređenja seksualnih prava i očuvanja reproduktivnog zdravlja žena iz pomenute kategorije, dogovoreno je da realizatori projekta pošalju urgeniciju Ministarstvu zdravlja sa zahtevom za ubrzavanje procedure za montiranje lifta u krugu ovdašnjeg Zdravstvenog centra koji bi bio namenjen prvenstveno osobama sa invaliditetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)