VISEĆE KUGLANJE ZA INVALIDE: Uspeh Centra za samostalni život osova sa invaliditetom u trsteniku

S. BABOVIĆ

22. 09. 2020. u 17:35

TRSTENIČANI okupljeni u Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom su uspeli su da pronađu način kako da u sportu budu potpuno ravnopravni sa ljudima bez fizičkih poteškoća.

ВИСЕЋЕ  КУГЛАЊЕ  ЗА ИНВАЛИДЕ: Успех Центра за самостални живот осова са инвалидитетом у трстенику

Foto Arhiv Centra

Sami su napravili opremu i počeli da treniraju - viseće kuglanje!

Ova disciplina podrazumeva obaranje kegli "u vazduhu", odnosno uz pomoć kugle koja je okačena na posebnu konstrukciju, pa mogu da je koriste i oni u invalidskim kolicima, koji nisu u stanju da se sagnu.

- U odnosu na klasično kuglanje, ovde se računa broj oborenih kegli po povratku kugle iz zamaha - objašnjava predsednik pomenutog Centra Anđelina Trifić i naglašava da se novim sportom mogu baviti i svi drugi.

Preduzetnik poklonio rekvizite

KONSTRUKCIJU za ovaj sport Trsteničani su napravili sami. Osim grede sa kuglom i podloge dimenzija 60 sa 60 centimetara, ukupno devet čunjeva je napravio preduzetnik Jovan Živković. Na ovaj način hteo je da pomogne udruženju, a u Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom najavljuju da će u centru grada uskoro organizovati i promociju visećeg kuglanja.

Foto Arhiv Centra

Viseće kuglanje se, inače, već godinama razvija u Vojvodini, a u ovaj deo Srbije je stiglo zahvaljujući trsteničkom udruženju i projektu pod motom "Pokreni se" koji su podržali nadležno ministarstvo i lokalna samouprava. U planu je bilo i nacionalno takmičenje, ali se isprečila još aktuelna pandemija...

- Godinama sam u invalidskim kolicima i nisam bila sigurna u to kako ću odgovoriti ovom sportskom izazovu. Na kraju sam se prijavila za eksperimentalno takmičenje i pobedila - kaže Dragana Knićanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)