I ŽRTVAMA SU POKAZALI KAKO SE VOLI ZEMLJA: Svečano obeležen Dan oslobođenja Vranja

J. S.

04. 10. 2020. u 16:16

NIZOM svečanosti u Vranju je nedelju obeležen 4. oktobar Dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

И ЖРТВАМА СУ ПОКАЗАЛИ КАКО СЕ ВОЛИ ЗЕМЉА: Свечано обележен Дан ослобођења Врања

Foto: J. Stojković

Najpre je rukovodstvo grada upriličilo prijem za predstavnike Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918. godine. Na prijemu je istaknuta važnost negovanja u čuvanja tradicije.

Zatim je delegacija položila vence kraj Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju i odata je pošta stradalim ratnicima iz Vranja i okoline. Svim građanima 4. oktobar čestitao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković koji je podsetio na istorijske činjenice koje svedoče o Velikom ratu i stradanjima srpskog naroda.

- Naši preci, vođeni hrabrošću, upornošću i neodustajanjem pokazali su da ne postoje nepremostive prepreke u postizanju slobode. Vođeni ovim svetim ciljem, nisu odustajali i bez obzira na velika stradanja i veliki broj žrtava, pokazali su kako se voli svoja zemlja - rekao je gradonačelnik dr Milenković.

U nastavku obeležavanja Dana oslobođenja održana je svečana sednica Skupštine grada na kojoj je govorio dr Dejan Tričković predsednik Skupštine. Na početku svog obraćanja on se najpre podsetio slavne istorije naših predaka.

Foto: J. Stojković

- Odlučni da se žustro suprotstave napadima okupatora, srpski junaci koji su preživeli Albansku golgotu, probijaju Solunski front i kreću u borbe za oslobođenje Srbije, spremni da pobede. Vojvoda Petar Bojović 1. oktobra 1918. godine izdao je zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije i snage Dunavske divizije oslobodile su Vranje 4. oktobra - rekao je Tričković.

Povelja 4. oktobar ove godine pripala je brigadnom generalu Slobodanu Stopi. Ovogodišnji dobitnik Povelje zahvalnosti koju dodeljuje Okružni odbor Vranje Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije je Episkop vranjski Pahomije.

Foto: J. Stojković

Povelja zahvalnosti dodeljuje se za podršku aktivnostima udruženja i negovanje tradicije nacionalno-oslobodilačkih ratova Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!