SVE MANJE TELADI, A PSI SVE BOLESNIJI: Direktor Veterinarske stanice u Jagodini ukazuje na višegodišnje probleme u Pomoravlju

Z. GLIGORIJEVIĆ

28. 09. 2020. u 17:45

BROJ stoke u selima jagodinske opštine i na teritoriji Ćuprije iz godine u godinu drastično opada, uglavnom zbog niske cene mleka i mesa - ocenjuje direktor Veterinarske stanice u gradu pod Belicom Slaviša Tanasković.

СВЕ МАЊЕ ТЕЛАДИ, А ПСИ СВЕ БОЛЕСНИЈИ: Директор Ветеринарске станице у Јагодини указује на вишегодишње проблеме у Поморављу

Veterinar Stefanović (desno) sa pacijentom / Foto Z. Gligorijević

U Jagodini i u Ćupriji, sa oko 45 sela koja "pokriva" pomenuta ustanova, naime, ima samo 3.500 krava plotkinja, a nekada ih je bilo 8.000. Slična je situacija i sa svinjama...

- Od plodne junice do teleta je potrebno da prođu tri godine, pa bi trebalo ozbiljno da se razmisli o tome kako da se obnovi stočni fond. Svinje se brže obnavljaju, jer već sa devet meseci ulaze u fazu reprodukcije i prase se dva puta godišnje. Ali, iako dobijaju od 10 do 13 prasića, ni tu situacija nije zadovoljavajuća - kaže Tanasković, i procenjuje da je potrebno što pre vratiti zadruge koje će garantovati otkup.

U međuvremenu, deset ovdašnjih veterinara i isto toliko tehničara imaju sve više posla oko kućnih ljubimaca. Oni su učestalo postali podložni bolestima poput karcinoma, na primer, a sve je prisutniji i takozvani srčani crv - iako Jagodina dosad nije bila endemsko područje za ovu vrstu oboljenja. Pojavila se i afrička mušica koja polaže jaja oko očiju i unutar trećeg kapka, pa se razvija veliki broj veoma sitnih, ali brojnih parazita. Pritom, ona je još nepoznanica za ovdašnje veterinare, pa Tanasković savetuje da ako pas ima probleme sa vidom, najpre treba isključiti pomenutu mušicu.

- Komarci postaju vektori mnogih bolesti pasa, a srčani crv je samo jedna od njih. Ranije je granica ove bolesti bila do Lapova, a sada je ima sve više i u Pomoravlju, odakle se širi ka jugu. Psi teško mogu da se izleče, pa im preventivno treba davati tablete - savetuje direktor Tanasković.

Tanasković (levo) steriliše psa / Foto Z. Gligorijević

Kaže i to da, nažalost, još ima vlasnika koji kao da žive u 19. veku, pa ne sterilišu keruše i bacaju štence. Tek trećina njih čipuje pse, ali Tanasković naglašava da se situacija u Jagodina postepeno menja nabolje - upravo zahvaljujući Veterinarskoj stanici koja je postala uzor mnogima u okolini, a posle one u Šapcu je i najveća u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)