U VRŠCU PO UGLEDU NA SVETSKE METROPOLE: Mapirali spomenike znamenitih građana

J. J. BALjAK

23. 09. 2020. u 07:26

PO ugledu na neke svetske metropole, na Gradkom groblju u Vršcu obeležena su grobna mesta svih 26 znamenitih građana, od kojih je većina dala veliki doprinos političkom, kulturnom i duhovnom životu cele Srbije, dok je na ulazu u tu večnu kuću postavljena mapa sa detaljnim prikazom lokacija njihovih spomenika.

У ВРШЦУ ПО УГЛЕДУ НА СВЕТСКЕ МЕТРОПОЛЕ: Мапирали споменике знаменитих грађана

Foto J.J.Baljak

Ta akcija lokalnog komunalnog preduzeća već je izazvala pozitivne komentare sugrađana, a očekuje se da će, kada se epidemiološka situacija stabilizuje, ovim večnim stazama prolaziti i brojni turisti.

Sve je krenulo spontano, pre tri godine, kada su komunalci rešili da o svom trošku obnove izbledeli spomenik ocu srpske drame Jovanu Steriji Popoviću, koji nije imao potomke, pa, samim tim, ni koga da brine o njegovom grobu. Zlatna slova na sivom kamenu sada jasno ukazuju da ovaj velikan tu počiva, što pre obnove nije bilo moguće videti.

- Još šestoro naših velikana, među kojima je i čuveni šahista Bora Kostić, nema naslednike, pa njihovi spomenici propadaju. Sve ćemo ih postepeno obnavljati, nadam se i uz pomoć ljudi dobre volje, jer nam je želja da sačuvamo sećanje na svoje znamenite sugrađane - ističe Srđan Nikić, šef službe pogrebnih usluga u JKP "Drugi oktobar".

SLAVNA IMENA

NA vršačkom groblju počiva i slavni arhitekta Dragiša Brašovan, kao i njegov brat Nikola, istaknuti srpski pedagog. Tu je i prva žena enigmata u Srbiji Jelka Gerdec, prva žena jedriličarski akrobata u Jugoslaviji i žrtva fašizma Mila Matejić, operska pevačica Sultana Cijuk, svetski priznati slikari Karel Napravnik i Svetislav Vuković, rođena sestra Bore Kostića Olga Kuzmanović, koja je osnovala prvo dečje obdanište u Vršcu, kao i matematičar i autor školskih udžbenika Aleksandar Kron.

Kao podsetnik na značaj vršačkih velikana, ispred svakog spomenika postavljene su lepo uređene table sa fotografijom i biografijom pokojnika. Takođe, svima je dodeljen i status zaštićenog grobnog mesta, što je u čitavoj ovoj priči i najvažnije.

 Nadgrobni spomenik Bori Kostiću

Foto J.J.Baljak

- Ako se grobno mesto ne plaća više od 10 godina, što je slučaj sa velikanima koji nemaju naslednike, mi imamo zakonsko pravo da ekshumiramo posmrtne ostatke i prebacimo ih u zajedničku grobnicu, a to mesto ustupimo nekom drugom na korišćenje. To se, nažalost, desilo čuvenom vršačkom istoričaru Feliksu Milekeru - objašnjava Nikić.

- Dobijanjem ovog statusa uspeli smo da ih zauvek zaštitimo, kao i da, s druge strane, porodicama ostalih velikana zabranimo da prodaju grobna mesta svojih predaka. Njima će biti dozvoljeno da nastave sa sahranjivanjem u tim grobnicama.

Sve ovo rađeno je u dosluhu sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva. U planu je ostvarivanje saradnje i sa Turističkom organizacijom Vršca i Gradskim muzejom, kako bi se, za početak, tu održavali časovi istorije za srednjoškolce i đake viših razreda osnovnih škola.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)