JAVNI ČAS U GIMNAZIJI: Osim učenika i njihovih profesora, prisustvovao i gradnonačelnik Zrenjanina

B. Grujić

22. 09. 2020. u 16:52

NA temu "Pametna i održiva potrošnja energije" u okviru IPA programa prekogranične saradnje sa Rumunijom, u odeljenju drugog razreda zrenjaninske gimnazije, održan je prvi javni čas, kojem je, osim učenika i njihovih profesora, prisustvovao i gradnonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura i njegov zamenik Saša Santovac.

ЈАВНИ ЧАС У ГИМНАЗИЈИ: Осим ученика и њихових професора, присуствовао и градноначелник Зрењанина

Foto: Grad Zrenjanin

- Posebno sam ponosan na činjenicu da će prva energetska zgrada u Banatu biti podignuta baš u Zrenjaninu i to je preduslov da u budućnosti budemo jedan od lidera u sistemu energetski održivih gradova i aktivno utičemo na svest mladih  - naglasio je Simo Salapura, uz napomenu da će se slični časovi održati u još nekoliko zrenjanonskih srednjih škola.

Foto: Grad Zrenjanin

PILOT AKCIJA

Realizacija projekta podrazumeva postavljanje instrumenta u tri srednje škole u Zrenjaninu,  koji će meriti potrošnju energije, odnosno pokrete, ambijentalno osvetljenje, temperaturu, vlažnost vazduha, ugljendioksid, isparljiva organska jedinjenja, atmosferski pritisak, potrošnju električne i toplotne energije, a sve su to preduslovi da Zrenjanin bude jedan od energetski efikasnih gradova i primer za gradove u Srbiji.

Prema rečima Irene Živković, direktorke  Regionalnog centra  "Banat", koji je nosilac projekta, glavni cilj je da Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti.

- Projekat, osim javmih časova i edukacije srednjoškolaca, podrazumeva niz značajnih aktivnosti za grad Zrenjanin, koji će dobiti prvu "pametnu zgradu", odnosno uspostaviće se regionalni centar za energetsku efikasnost, izradiće se master plan održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, što otvara vrata za nove projekte u budućnosti - istakla je Irena Živković.

ZRENjANIN I TEMIŠVAR

Vodeći partner na projektu "Pametna i održiva potrošnja energije" koji će trajati do marta 2021. godine, je grad Zrenjanin, a parneri su,  Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj  "Banat",  grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije,  ROSENC, a njegova ukupna vrednost je 852.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije