U GNEZDIMA TRI ORLIĆA: Tri para krstaša uspešno izvela potomstvo

Lj. P.

22. 09. 2020. u 10:05

SVA tri para orla krstaša su ove godine uspešno izvela potomstvo, te je populacija na severu Banata, kako saopštava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, bogatija za tri mlada orla.

У ГНЕЗДИМА ТРИ ОРЛИЋА: Три пара крсташа успешно извела потомство

Foto Marton Horvat

Orao krstaš u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste i svaka nova jedinka izutetno je značajna za njihov opstanak.

Mere aktivne zaštite, poput četvoromesečnog čuvanja gnezda, sprovode se od 2017. godine s ciljem da se populacija krstaša sačuva i uveća i za sada daje odlične rezultate. Od ove godine zaposleni, članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije čitavu gnezdilišnu sezonu motrili su tri gnezdeća para orlova krstaša.

- Velika je čast i odgovornost biti uključen u projekat zaštite ugrožene vrste kakva je orao krstaš – kaže Mirjana Rankov, koordinatorka PannoEagle life projekta u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Bili smo na rubu nestanka ptice sa nacionalnog grba zbog gubitka staništa, trovanja i krivolova. Novi uspesi ohrabruju nas da nastavimo još snažnije da radimo na zaštiti ugroženih vrsta. Oporavak populacije orla krstaša, kao i mnogih drugih vrsta, moguć je ako se udruže građani, institucije i privreda.

Foto Marton Horvat

Ključne aktivnosti u periodu kada se orlovi krstaši gnezde, kako navode u DZPPS biće postavljanje novih platformi pogodnih za gnežđenje, održavanje staništa i sprečavanje trovanja. U ovoj organizaciji još napominju da svi mogu da pomognu zaštiti orlova krstaša savesnom primenom pesticida u poljoprivredi, prijavljivanjem slučajeva trovanja životinja, obnavljanjem i sprečavanjem uništavanja staništa.

ZANIMLjIVOSTI

DUŽINA tela orla krstaša je oko 80 centimetara, raspon krila je od 180 do 215 centimetara, a masa tela je od dva i po do četiri i po kilograma. Kao i kod drugih ptica grabljivica, ženke su krupnije i masivnije od mužjaka. U prirodi može da doživi starost od oko 30 godina.

Projekat „Zaštita orla krstaša u Panonskom regionu putem smanjivanja mortaliteta koji uzrokuju ljudi PannoEagle life” sprovodi 11 partnera iz pet zemalja koje se nalaze u Panonskoj niziji – Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka i Srbija.

Osnovni zadatak je sprečavanje trovanja ptica grabljivica, naročito orla krstaša. Vrednost projekta je 3,6 miliona evra, a u najvećem delu finansiran je od strane Evropske komisije (2,7 miliona evra). Partner DZPPS u Srbiji je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!