KRSTOVI PONOVO NA RASKRŠĆIMA: Uništavali su ih u Srbiji, a u ovom mestu ih i dalje ima

V. MITRIĆ

21. 09. 2020. u 07:10

DRVENI krstovi na seoskim raskršćima u Jadru, kao i po čitavoj Srbiji, masovno su uništavani odmah posle Drugog svetskog rata, a najviše krajem proleća i početkom leta 1945, što je bio slučaj i u selima Runjani i Grnčari, u lozničkom kraju.

КРСТОВИ ПОНОВО НА РАСКРШЋИМА: Уништавали су их у Србији, а у овом месту их и даље има

Foto V. Mitrić

Pre toga, stajali su decenijama - od naseljavanja ovdašnjih ljudi, najviše iz Stare Hercegovine, i bili su mesta saborovanja, zabave i druženja. Tu su se o Petrovdanu palile lile, a kraj ovih belega su obavezno zastajale i pogrebne povorke, na putu do "večne kuće", koja se u ovom kraju oduvek nalazi kraj druma koji od Loznice vodi ka Valjevu...

Ljudi iz pomenutih sela još pamte da su "revolucionarni vandali", tada jedva dvadesetogodišnjaci - mada nepismeni ili polupismeni - potom ekspresno postajali vozači, trgovci, aktivni ili rezervni oficiri, matičari, službenici u opštinski i državnim preduzećima, rukovodioci po školama. Kažu, za rušenje krstova im se vlast oduživala i kasnije - od toga da im sinovi vojni rok služe bliže zavičaju, do zaposlenja u najboljim državnim firmama i službama.

Vremešniji žitelji Runjana, međutim, tvrde i to da su gotovo svi koji su udarili na religiju kasnije doživeli velike porodične tragedije - od rane smrti članova porodica, do ostanka bez potomstva - ali su svi dočekali duboku starost. I, nikada se nisu pokajali...

Sada je Runjanac Slobodan Ćosić, koji je dugo živeo u Australiji - kao čovek koji je ostao posvećen Bogu, rodu i otadžbini, poput svojih predaka - platio je da se na raskršćima u Runjanima i Grnčari urade krstovi od nerđajućeg materijala, što je brzo i valjano učinjeno, pa je tradicija konačno obnovljena, makar i posle više od sedam decenija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna