KRSTOVI PONOVO NA RASKRŠĆIMA: Uništavali su ih u Srbiji, a u ovom mestu ih i dalje ima

V. MITRIĆ

21. 09. 2020. u 07:10

DRVENI krstovi na seoskim raskršćima u Jadru, kao i po čitavoj Srbiji, masovno su uništavani odmah posle Drugog svetskog rata, a najviše krajem proleća i početkom leta 1945, što je bio slučaj i u selima Runjani i Grnčari, u lozničkom kraju.

КРСТОВИ ПОНОВО НА РАСКРШЋИМА: Уништавали су их у Србији, а у овом месту их и даље има

Foto V. Mitrić

Pre toga, stajali su decenijama - od naseljavanja ovdašnjih ljudi, najviše iz Stare Hercegovine, i bili su mesta saborovanja, zabave i druženja. Tu su se o Petrovdanu palile lile, a kraj ovih belega su obavezno zastajale i pogrebne povorke, na putu do "večne kuće", koja se u ovom kraju oduvek nalazi kraj druma koji od Loznice vodi ka Valjevu...

LJudi iz pomenutih sela još pamte da su "revolucionarni vandali", tada jedva dvadesetogodišnjaci - mada nepismeni ili polupismeni - potom ekspresno postajali vozači, trgovci, aktivni ili rezervni oficiri, matičari, službenici u opštinski i državnim preduzećima, rukovodioci po školama. Kažu, za rušenje krstova im se vlast oduživala i kasnije - od toga da im sinovi vojni rok služe bliže zavičaju, do zaposlenja u najboljim državnim firmama i službama.

Vremešniji žitelji Runjana, međutim, tvrde i to da su gotovo svi koji su udarili na religiju kasnije doživeli velike porodične tragedije - od rane smrti članova porodica, do ostanka bez potomstva - ali su svi dočekali duboku starost. I, nikada se nisu pokajali...

Sada je Runjanac Slobodan Ćosić, koji je dugo živeo u Australiji - kao čovek koji je ostao posvećen Bogu, rodu i otadžbini, poput svojih predaka - platio je da se na raskršćima u Runjanima i Grnčari urade krstovi od nerđajućeg materijala, što je brzo i valjano učinjeno, pa je tradicija konačno obnovljena, makar i posle više od sedam decenija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Zoks

21.09.2020. 08:14

Fino je i kada se izgradi kapela sa ikonom nekog svetca na početku sela, na raskrsnici, na brdašcu i sa prezimeno porodice koja slavi tu slavu ili je na dan nekog svetca sačuvao život, ozdravio itd. To je hrišćanska tradicija. Tako je na zapadu, samo što su nam tu tradiciju uništili komunisti.