POMEN STRADALIM SRBIMA 13 ZAPADNOKRAJIŠKIH OPŠTINA: Četvrt veka sećanja i tuge

Z. Grumić

13. 09. 2020. u 15:15

DAN stradanja Srba 13 zapadnokrajiških opština, koje su te ratne 1995. godine bile u sastavu Republike Srpske, obeležen je danas na Banstolu na Fruškoj gori pomenom i polaganjem venaca u porti Hrama Blage Marije.

ПОМЕН СТРАДАЛИМ СРБИМА 13 ЗАПАДНОКРАЈИШКИХ ОПШТИНА: Четврт века сећања и туге

Foto: Privatna arhiva

Nakon crkvenog bogosluženja, vence kraj spomenika „Suza“ položili su predstavnici Saveza krajiških udruženja, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Fonda za izbegle, prognane i raseljene kao i predstavnici drugih zavičajnih udruženja.

- Naša ključna poruka sa ovog skupa je da nikad ne zaboravimo stradanja srpskog naroda, da budemo dostojni potomci i da ne dozvolimo da se slična stradanja ponove bilo kome – istakla je Ranka Srdić Milić, predsednica Saveza krajiških udruženja, organizatora tog tradicionalnog pomena.

Foto: Privatna arhiva

Na području zapadnokrajiških opština Glamoč, Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac, Ripač (Bihać), Kupres, Jajce, Ključ, Sanski Most, Krupa na Vrbasu, Srbobran (Donji Vakuf), Šipovo i Mrkonjić Grad), u napadima hrvatskih i muslimanskih snaga pre 25 godina ubijeno je 1.644 Srba a sa svojih ognjišta prognano više od 120.000. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)