BRZO TESTIRANJE ZA SRBE SA KIM: Kosovska Mitrovica dobija laboratoriju za PCR testove

D.Zečević

11. 09. 2020. u 16:11

U OKVIRU Zavoda za Javno zdravlje iz Prištine sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici a sredstvima Vlade Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju u krugu bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici privode se kraju radovi na izgradnji laboratorije za PCR testove.

БРЗО ТЕСТИРАЊЕ ЗА СРБЕ СА КИМ: Косовска Митровица добија лабораторију за ПЦР тестове

Foto: Novosti

Prema rečima Aleksandra Spirića, predsednika Privremenog organa, vrednost investicije je 12 miliona dinara a laborarija obuhvata 150 kvadrata prostora.

- Nedeljno će u ovoj laboratoriji moći da se uradi od 400 do 500 testova što će svakako doprineti efikasnosti rada našeg zdravstva ali i u lečenju pacijenata jer će rezultati koji su se do sada čekali po nekoliko dana biti gotovi za sat vremena-ističe predsednik Spirić za Novosti, naglašavajući da je izgradnja laboratorije započeta na inicijativu potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića a uz podršku Kancelarije za KiM.Da će se laboratorija i opremiti u potpunosti za dve nedelje očekuje i direktor kliničko bolničkog centra  Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek koji u izjavi za Novosti pojašnjava da će ona značiti unapređenje zdravlja pacijenata jer će se skratiti rezultati čekanja testova koji su do sada od pacijenata sa područja Kosova i Metohije rađeni u Beogradu, Kraljevu i Nišu.

-Mi i dalje dva puta nedeljno radimo analzile  na po 60 uzoraka od kojih obično bude jedna ili dve osobe pozitivne-pojašnjava dr Elek dodajući da se trenutno uređuje kovid bolnica koja se vraća u prvobitne namene u internistički blok jer u njoj nema više pacijenata. Inače, od početka epidemije korona virusa u srpskim sredinama na KiM testirano je 5009 lica, dok je kod njih 983 potvrđeno prisustvo kovida 19.Trenutno je aktivno 68 slučajeva dok  je prema rečima dr Eleka trenutno u kosovsko-mitrovačkom KBC osmoro pacijenata od kojih je četvoro na infektivnom a isto toliko na trijažnom odeljenju za koje se čekaju rezultati analiza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)