SMEŠTAJ ZA ROME, AŠKALIJE I EGIPĆANE: Sredstva obezbedilo Ministarstvo za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi

D. Z.

07. 09. 2020. u 18:10

MINISTARSTVO za zajednice i povratak obezbedilo je sredstva za kiriju i komunalije u 2020. godini za 49 povratničkih porodica Roma, Aškalija i Egipćana, koje su privremeno utočište pronašle u opštinama Prizren, Uroševac, Obilić, Gračanica, Dragaš, Peć i Gnjilane.

СМЕШТАЈ ЗА РОМЕ, АШКАЛИЈЕ И ЕГИПЋАНЕ: Средства обезбедило Министарство за заједнице и повратак у косовској Влади

Novosti

Ministarstvo je o tome obavestilo pomenute opštinske vlasti i istovremeno apelovalo na njih da naredne godine ove ugrožene porodice budu uključene u socijalne šeme staranja u skladu sa važećim zakonima.

-Porodice Roma, Aškalija i Egipćana su sa oduševljenjem primile vest o pružanju pomoći u ovim teškim i neizvesnim vremenima. Kažu da bi mnoge porodice jesen i zimu verovatno dočekali pod vedrim nebom da nije bilo Ministarstva za zajednice i povratak i ministra Jevtića koji je još početkom godine obećao da ih neće ostaviti na cedilu-navodi se u saopštenju Ministarstva za povratak i dodaje da je plaćanje kirije ugroženim povratničkim porodicama Roma, Aškalija i Egipćana realizovano preko Danskog saveta za izbeglice.Kako ističu iz ovog Ministarstva posredstvom UNHCR-a, 2017.godine se 75 porodica Roma, Aškalija i Egipćana vratilo na Kosovo iz Severne Makedonije i Crne Gore kojima je.

Novosti

Nažalost, većina ovih porodica još uvek nisu trajno rešile svoje stambeno pitanje i žive u veoma teškim i nehumanim uslovima. Razlozi za to su najčešće neposedovanje zemljišta u vlasništvu ovih porodica, loša ekonomska situacija, nezaposlenost, proceduralne smetnje oko izgradnje kuća i drugo.

Novosti


-Zbog zaostalih dugovanja za kiriju i neplaćenih računa za komunalne usluge,pretila je opasnost da 49 porodica Roma, Aškalija i Egipćana ostane i bez svog privremenog krova nad glavom. Opštine u kojima su pomenute porodice sa ukupno 194 svojih članova našli privremeno utočište, nažalost, nisu do sada značajnije mogle da pomognu oko trajnih rešenja. Pandemija korona virusa je dopunski otežala već lošu ekonomsku situaciju i mogućnost sezonskog zaposlenja za mnogobrojne članove ovih porodica. Njihovo izbacivanje na ulicu bi izazvalo pravu humanitarnu katastrovu u kriznim vremenima pandemije.Stoga je na inicijativu ministra Dalibora Jevtića, uprkos velikim skraćenjima budžeta,Ministarstvo rešilo problem ovih porodica-zaključuje se u saopštenju ovog Ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)