U SOMBORU DIMNJAKE NEMA KO DA ČISTI: Tri odžačara održava 25.000 odžaka

J.Bekić

05. 09. 2020. u 16:30

NA području grada Sombora ima oko 25.000 dimnjaka na kućama, od toga u gradu oko 10.000, a preostali se nalaze u 15 sela.

У СОМБОРУ ДИМЊАКЕ НЕМА КО ДА ЧИСТИ: Три оџачара одржава 25.000 оџака

Foto P.Milošević

 Firma za čišćenje dimnjaka i kotlova "Odžačar" u Somboru ima svega tri profesionalna radnika i jedina čisti dimnjake u gradu i okolini.

Prema rečima Zlaoslava Vranješa, direktora preduzeća "Odžačar", da bi se ova usluga obavljala po propisu potrebno je da firma koja obavlja ove usluge ima 15 zaposlenih dimnjačara, ali još nije doneta gradska odluka o dimnjačarskoj službi.

- Grejna sezona samo što nije počela, i bilo bi potrebno što pre doneti ovu odluku kako bi se uvelo više reda u ovoj oblasti, ali i obavezali vlasnici dimnjaka da brinu o njima -kaže Vranješ.

On dodaje da bi tek tada "Odžačar" mogao zadovoljiti potrebe održavanja dimnjačarske službe, i naglašava da je većina dimnjaka u veoma lošem stanju. Zbog toga preti opasnost od izbijanja požara, a trenuto nema ko da kontroliše u kakvom su stanju dimnjaci.

Foto J.Bekić

Samo u gradu je 10.000 odžaka

Na području Sombora, ali i na području Apatina, Kule i Odžaka nema dovoljno školovanih dimnjačara. Ovde kažu da su spremni da prime 10 novih momaka koji će se obučavati za poslove dimnjačara. Čišćenje odžaka sada košta 1.200 dinara, a odlaze na poziv građana.

- U Somboru postoji veliki problem sa odvođenjem dimnih gasova kod većine ložišta jer su napravljeni mimo propisa, a to ugrožava zdravlje ljudi - predočava Vranješ.

Svi vlasnici odžaka bi po pravilu trebalo da obaveste dimnjačarsku službu u kakvom su stanju njihovi dimnjaci, pa da stručne osobe to provere, apeluju iz "Odžačara".
ZAPUŠTENI


- UKIDANjEM Zakona o dimnjačarskoj službi, kojeg je imala samo Vojvodina, polako se gasi dimnjačarska služba. Stari odžačari odlaze u penziju i ukolko se nešto hitno ne preduzme, neće imati ko da ih čisti. U Somboru je danas situacija veoma loša, što pokazuje da se skoro 90 odsto dimnjake ne čisti jer su zapušteni. Zbog toga preti opasnost od izbijanja požara - tvrdi Vranješ.

Foto J.Bekić

Zlaoslav Vranješ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave