ŠAMPIONI IZ TRSTENIKA DIŽU TEGOVE I S MASKAMA: Za manje od godinu dana osvojili 21 medalju

S. Babović

24. 08. 2020. u 17:25

TRSTENIČANI su se odavno pokazali kao talentovani za sportove snage, osvojivši brojne medalje na takmičenjima u obaranju ruke,a sada su šampioni i u jednom manje poznatom sportu “pauer-liftingu”.

ШАМПИОНИ ИЗ ТРСТЕНИКА ДИЖУ ТЕГОВЕ И С МАСКАМА: За мање од годину дана освојили 21 медаљу

Foto: S. Babović

Dizanje tegova u tri discipline okupilo je 10-ak zaljubljenika u ovaj sport kraj Zapadne Morave i za manje od godinu dana, dizači PLK “Huk”, jedinog kluba ove vrste u centralnoj Srbiji, osvojili su čak 21 medalju na nacionalnim takmičenjima.

Epidemija KOVID-19 prekinula je njihove planove o šampionatima u inostranstvu,ali odmah po otvaranju teretana krajem aprila,vratili su se vežbanju. Među njima je i najsnažnija Trsteničanka, Biljana Erić(30), mašinski inženjer, konstruktor u PPT Namenska, koja se godinama uspešno takmičila u sportskom obaranju ruke. 

- Već sam na treninzima u prethodnom sportu dosta dizala tegove, tako da sam shvatila da je vreme da se posvetim novom izazovu - priča za “Novosti” Biljana.

- Nisam očekivala da ću odmah postići odličan rezultat i osvojiti pet medalja. Nadam se da će se popraviti epidemiološka situacija kako bi mogli da odmerimo snage i sa takmičarima van Srbije.

TERETANA PUNA UPOZORENjA

U srpskim teretana danas važe posebna pravila. Instrukcije za korišćenje sprava postavljene su na vidnom mestu,na ulazu  je dezobarijera,a dezinfekciono sredstvo na bazi 70% alkohola svuda u vežbaonici.Rekviziti moraju da su propisno udaljeni,a peškiri,preobuka, flašica vode ne smeju se  da se zajednički koriste.

Vladimir Savić, jedan od najtrofejnijih sportista snage u zemlji, već je uspeo da se domogne 7 zlatnih odličja i obori državni rekord od 230 kilograma u disciplini “benč-pres”.

U avgustu je trebalo da učestvuje na Svetskom šampionatu u Litvaniji, ali je norma propala kada je izbila zaraza.

- “Pauer-lifting” je takmičenje sa tegom i sa samim sobom i mislim da tek dolazi vreme ovog sporta-kaže za “Novosti” Vladimir Savić(40).

- Brzo smo ušli u sistem takmičenja, savladali tehnike. Najbliži nama klubovi su  na jugu Srbije, ima ih i u istočnoj Srbiji,ali najviše “liftaša” ima u Vojvodini i u Beogradu,tako da smo “pioniri” u našoj sredini. Imamo podršku naše asocijacije i verujem da ćemo dobro promovisati ovaj manje raspostranjen sport.

TRI DISCIPLINE, NE ZNA SE KOJA JE TEŽA
SVE 

SVE tri discipline “pauer-liftinga” su zaista za najizdržljivije sportiste snage. “Čučanj” se izvodi tako što dizač stoji uspravno i sa postolja koji je namenjen za šipku i tegove, šipku stavlja na ramena i potom se spušta u čučanj, odnosno vraća u prvobitan položaj. „Benč-pres” podrzaumeva da dizač leži na kluši, sa nogama savijenim u kolenima tako da stopalima dodiruje pod, a potom u tom položaju podiže šipku sa tegovima od drugi do visine, a potom je vraća na stalak. “Mrtvo dizanje” je podizanje tegova do butina do podloge, dok dizač sve vreme stoji, sa blago savijenim nogama u kolenima. Svaki potez nalaže i prati sudija.

Među najmlađim članovima kluba je i Veljko Štrbanović(20). Već ima osam medalja.

- Kolege su bile uspešne na više prvenstava, ja sam se okušao samo na Kupu Vojvodine, u Elemiru, u juniorskoj konkurenciji za preko 120 kilograma,ali nastaviću da se takmičim, jer je i meni dobro krenulo - priča za “Novosti” dizač Miloje Milosavljević(20).

Napori na treninzima su izuzetni u sve tri discipline “pauer-liftinga”(čučanj,benč- pres i mrtvo dizanje).

Rigorozne epidemiološke mere koje se primenjuju u teretanama otežavaju trening.

Na korišćenja dezinfekcionih sredstava, posebnu dinamiku vežbanja u manjih grupama već su se navikli, ali maske su zbog važnosti disanja prilikom podizanja tegova, najveći izazov.

Zdravlje je, međutim, dodaju, važnije od svake medalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina