POSLE PISANJA "NOVOSTI": Odvezena 34 bureta sa otrovnim otpadom (FOTO)

J. ILIĆ

22. 08. 2020. u 08:50

POSLE jedanaest meseci, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, u petak je uklonilo više stotina kilograma opasnog otpada iz šume kraj obale Velike Morave u Lugavčini, nadomak Smedereva.

ПОСЛЕ ПИСАЊА НОВОСТИ: Одвезена 34 бурета са отровним отпадом (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Od 27. septembra prošle godine do juče, 34 metalna bureta sa organskim otpadom koji sadrži opasne supstance u polutečnom i tečnom stanju, stajalo je kraj njivskog puta koji vodi do separacije šljunka na Velikoj Moravi. Opasan otpad policija je čuvala danonoćno, u dve smene po dvanaest časova.

Kako je ustanovljeno još prošlog septembra, buriće sa opasnim supstancama, ovde je nelegalno odbacio M. P. iz okoline Jagodine. Iako je republička inspekcija odmah naložila M. P. da ukloni odbačen otpad, on to nije učinio. Protiv njega je u toku postupak pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Smederevu.

Kako su "Novosti" ranije pisale, nadležno da obezbedi prevoz i bezbedno odlaganje otpada, u skladu sa zakonskim propisima, jeste Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Krajem februara ove godine, šest meseci posle ekološkog incidenta, ovo ministarstvo je saopštilo da u saradnji sa MUP i Tužilaštvom sprovodi aktivnosti na uklanjanju nezakonito odloženog opasnog otpada u skladu sa postojećim zakonskim procedurama. Mesec dana kasnije, u ovom ministarstvu za naš list je rečeno da će opasan otpad "ubrzo biti odnet". Pet meseci od tada ništa se nije promenilo.

Nakon našeg novog obraćanja nadležnima pre nedelju dana, umesto odgovora stigla je vest da će, konačno, otpad biti bezbedno uklonjen.

- Posle teksta koji su objavile "Novosti", javili su mi u petak ujutru da će doći da ga nose, i da budem na licu mesta. Konačno svi možemo da odahnemo - rekao nam je Branislav Davidović, vlasnik šume u kojoj su burići odbačeni, i koji ih je slučajno pronašao prošlog septembra, i odmah obavestio nadležne.

U burićima se, inače, nalazi organski otpad koji sadrže opasne supstance, fizičkih svojstava tečnih, viskoznih i paste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna