STOTINE STRŠLJENOVA U DEČJOJ SOBI: Strašna scena u Vladičinom Hanu, leglo puno larvi u kutiji za roletne

D. Ristić

13. 08. 2020. u 14:25

LEGLO stršljenova sa više stotina ovih opasnih insekata uspešno je uklonjeno iz dečje sobe porodice Stojanović u Vladičinom Hanu.

СТОТИНЕ СТРШЉЕНОВА У ДЕЧЈОЈ СОБИ: Страшна сцена у Владичином Хану, легло пуно ларви у кутији за ролетне

Foto: Udruženje Poskok

Akciju uklanjanja legla uspešno je obavio Vladica Stanković iz Udruženja "Poskok" iz Vladičinog Hana. On navodi da je roj stršljenova formirao leglo u prostoru za roletnu na prozoru dečje sobe u porodičnoj kući Stojanovića. Oni su to pokušali da sami reše, ali je već bilo previše insekata koji su bili spremni da čuvaju i brane svoje leglo.


- To je verovatno krenulo pre nekoliko meseci na mestu koje odgovara stršljenima; prozor je na sunčanoj strani, ispod je radijator, pa su insekti tu formirali leglo. Kada se jednom „usele“, teško ih je isterati, množe se brzo i znaju da budu veoma opasni po ljude. U ovakvom leglu zna da bude više stotina stršljenova, a bilo je i puno larvi - navodi Vladica.

Foto: Udruženje Poskok

 

Vladica Stanković je širom Srbije poznat kao specijalista za hvatanje zmija, ali ima i dugogodišnje iskustvo i sa drugim životinjama koje znaju da ljudima prave neprilike. U ovakvim slučajevima, pored obaveznih zaštitnog odela i šešira sa mrežicom, koristi sredstva za deratizaciju koja su efikasna nakon što se ukloni gnezdo stršljenova.


- Neki ljudi u leglo stave pivo da namame stršljene koji se, navodno, udave, ali je najsigurnije kada se kompletno leglo ukloni i prostor očisti nekim jakim sredstvom - kaže Stanković.
 


Istog dana, Vladica je uklonio još jedno gnezdo koje su stršljeni napravili u kartonskoj kutiji na terasi porodične kuće u kojoj sama živi starija žena. Iskustvo kaže da, otprilike, svake četvrte ili pete godine dolazi do veće najezde stršljena a ova godina je, dodaje on, u okvirima proseka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu