JUNAK PRVOG SRPSKOG USTANKA: Obeležena 207. godišnjica pogibije Hajduk Veljka Petrovića

S. M. Jovanović

11. 08. 2020. u 20:50

POLAGANjEM venaca i cveća na mesto gde je 1813. godine poginuo Hajduk Veljko Petrović, kao i na mesto gde je sahranjen, obeležena je 207. godišnjica pogibije jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka.

ЈУНАК ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА: Обележена 207. годишњица погибије Хајдук Вељка Петровића

Foto:

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom uslovljenom pandemijom Kovida-19,  obeležavanje ovog značajnog datuma prošlo je bez dece iz sportskih klubova i škola koje nose njegove ime.

- Zanimljivo da na spomeniku stoji datum 18. juli po starom kalendaru. Kasnijim nekim tumačenjima smo došli i do 31. jula što bi odgovaralo novijem kalendaru, ali daljim tumačenjem pojedinih istoričara, kao i Žitija Vuka Karadžića u kojem stoji da je Hajduk Veljko bio živ i početkom avgusta došlo se do 11. avgusta kao najverodostojnijeg datuma Veljkove smrti – kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Foto:

Spomenik Hajduk Veljku podignut na mestu pogibije 1892. godine pod zaštitom je države i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. 

- Sam dolazak na ovo mesto budi u čoveku velike emocije jer je to jedno od svetih mesta Negotina na kojem je Hajduk Veljko dao svoj život braneći ga. Brojni su velikani ovog našeg malog grada, a naša je dužnost da ih budemo dostojni, da poštujemo ono što su činili, da li za našu umetnost, nauku, za slobodu naše države, da ih se sećamo i pominjemo ih – dodaje Ivica Trajković.

Delegacije Muzeja Krajine koji brine o spomen kompeksu, kao i Muzeju Hajduk Veljka, osnovanom 1997. kao i rukovodstvo lokalne samouprave položile su cveće i na Hajduk Veljkov grob u porti Crkve roždestva presvete Bogorodice, sagrađene 1803. 

- Mi Negotinci smo večno zahvalni Hajduk Veljku koji se hrabro borio protiv Turaka ne libeći da u toj borbi da i svoj život. Veljkova Krajina i Negotin prepoznaju se po njegovom junaštvu i naša obaveza je da o tome upoznamo nove naraštaje i pažljivo negujemo uspomenu na hrabrost čuvenog junaka iz Prvog srpskog ustanka – rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Foto:

Osim ova dva spomen kompleksa Hajduk Veljku su zahvalni Negotinci podigli još jedan spomenik u centru grada. Ovog junaka na, u pesmi opevanom Kušlji, sa sabljom, 1983. ovekovečio je vajar Nebojša Mitrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)