PRIVREDNOM ZONOM DO RADNIH MESTA: Lokalni akcioni plan za razvoj Prokuplja opredelio 16 hektara

D. ZEČEVIĆ

29. 07. 2020. u 07:09

ISTIČUĆI podatak da su u toku pripreme za izradu Lokalnog akcionog plana za ekonomski razvoj Prokuplja, načelnik Topličkog okruga Milan Aranđelović precizira da je već doneta odluka o raspisivanju javne nabavke za izvođača radova koji će za oko 100 miliona opremiti Privrednu zonu na površini od 16 hektara.

ПРИВРЕДНОМ ЗОНОМ ДО РАДНИХ МЕСТА: Локални акциони план за развој Прокупља определио 16 хектара

Foto arhiva

Istovremeno, prokupačka lokalna samouprava će konkurisati za dobijanje sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju, na osnovu kojeg će privrednici praviti procenu hoće li doći da investiraju u ovaj deo Srbije.

- Prva faza radova će započeti odmah po okončanju tendera za izbor izvođača, a podrazumeva uređenje vodne i kanalizacione mreže, te dovođenje struje. Namera nam je da pripremimo ambijent za dolazak privrednika koji će ovde moći da grade svoje proizvodne hale za sve delatnosti, osim za tešku industriju - precizira Aranđelović i napominje da će Privredna zona predstavljati svojevrsni privredni park u ovom gradu.

Po završetku infrastrukturnih radova koji bi trebalo da budu započeti do kraja avgusta, potencijalnim investitorima će biti razaslate ponude - uz najavu podsticaja - a, pored vrste delatnosti, presudan će biti broj radnika koje mogu da zaposle.

ULICE

OSIM planova za razvoj privrede, načelnik Aranđelović ističe i infrastrukturne planove koji su, prvenstveno, vezani za asfaltiranje i izgradnju ulica. Samo za uređenje šest najvažnijih saobraćajnice u gradu i dve na seoskom području, iz budžeta lokalne samouprave u Prokuplju je izdvojeno 35 miliona dinara.

- Trenutno nam je najvažnije to što će Privredna zona moći da upošljava i radnike iz okolnih sredina, poput Kuršumlije, Blaca i Žitorađe, koje su od Prokuplja udaljene manje od 30 minuta vožnje. Očekujem da na ovaj način značajno smanjimo nezaposlenost na području čitave Toplice - ističe načelnik Aranđelović i dodaje da je Prokuplje već sada svojevrsni industrijski centar u kojem fabrike "Leoni" i "Bizling" radno angažuju više od 2.500 ljudi,

Foto Tanjug

Istovremeno, kaže, u privatnom sektoru je zaposleno više od hiljadu radnika, a tu je i razvijana poljoperivreda, prvenstveno voćarstvo.

U evidenciji ovdašnje Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje je trenutno oko 4.000 ljudi, od kojih nisu baš svi aktivni u traženju radnog mesta. Ipak, u odnosu na broj stanovnika, a u Prokuplju ih je oko 40.000, taj broj je znatno manji nego proteklih godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna