KONAČNO POTEKLA VODA ZA PIĆE: Na Glasinačpm polju se vekovima umivali rosom

R.Milović

22. 07. 2020. u 17:28

NA graničnoj međi Sokoca i Rogatice,u 40 sela sa 490 stanovnika, vekovima je, sve do juče, vlada žeđ.

КОНАЧНО ПОТЕКЛА ВОДА ЗА ПИЋЕ: На Гласиначпм пољу се вековима умивали росом

Foto: R.M.

-Projekat vodosnabdevanja ovog bezvodnog područja započet je pre sedam godina, angažovanjem opština SDokolac i Rogatica uz puno razumevanje Ministarstva spoljnih poslova, trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali i više donatora. Izgrađeno je više rezervoara, a ukupna investicija je premašila 5,000.000 maraka-nepovratnih sredstava, što se ne pamti na ovoj Romanijskoj regiji- kažu za „Novosti“ načelnik Sokoca Milovan Bjelica.

Vodovod je izdržao proveru probnog rada.

Foto: R.M.

-Sve je rađeno po propisima i standardima, a zvanično će ovaj vodovod biti pušten u rad 1.avgusta-kaže za „Novosti“ Bojana Marković predsednik SO Sokolac.

Puštanju vodovoda u probni rad, prisustvovali su i Mirko Šarović bivši Ministar u Veću ministara BiH, Halil Omanović direktor jedinice za kooedrinaciju projekta započetog pre sedam godina, delegacija Grada Sarajevo i opštine Rogatica.

Vodozahvat je uzet iz izvorišta Bioštica sa 200 kubnih metara do dva rezervoara Selišta i Vitina, udaljeni sedam kilometara od izvorišta, a odatle na još više od 10 km lokalne mreže.Osim seoskih domaćinstava sa žednog Gčasinačkog polja, voda će prvi put szići i u manastir „Sveta trojica“ u zaseoku Ozerkovići.                                          

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna