Šveđanima u Paraćinu ključ u ruke: Opština predala "Rimasteru" u zakup novi objekat u Industrijskoj zoni

Z. RAŠIĆ

20. 06. 2020. u 09:40

Ovaj svetski proizvođač kablovskih setova već više od godinu dana radi u iznajmljenoj privatnoj hali

Швеђанима у Параћину кључ у руке: Општина предала Римастеру у закуп нови објекат у Индустријској зони

Foto: Z. RAŠIĆ

VELIKA švedska kompanija "Rimaster" na svečanosti upriličenoj juče u Industrijskoj zoni Zmič u Paraćinu, preuzela je zvanično na korišćenje najsavremeniji proizvodni objekat koji je izgradila tamošnja lokalna samouprava baš za potrebe "Rimastera", po ugovoru potpisanom prošle godine. Ovaj svetski proizvođač kablovskih setova već više od godinu dana radi u Paraćinu u iznajmljenoj privatnoj hali, a sada će preseliti proizvodnju u namenski objekat koji su od Opštine uzeli u zakup.

Reč je o hali površine 3.000 kvadrata, izgrađenoj po najsavremenijim standardima, vrednosti oko 250 miliona dinara. Kako je ovoj kompaniji odobrena i državna subvencija, preuzimanjem objekta stiču se uslovi za fazno zapošljavanje velikog broja radnika.

Milan Pavlica, direktor "Rimastera", rekao da je zadovoljan prvim korakom ekspanzije i da "Rimaster" pravi veoma lepu priču sa Opštinom Paraćin i njenim stanovnicima.

- Impresije su nam zaiste pozitivne. Trenutno smo zaposlili oko sto radnika, zapošljavaćemo dalje po ugovoru koji imamo sa Razvojnom agencijom Srbije, a na dugoročnom planu takođe planiramo proširenje kako vrste proizvoda, tako i broja radnika - izjavio je Pavlica nakon svečanog presecanja vrpce i obilaska hale.

Predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović kaže da je "Rimaster" zakupio objekat još tokom izgradnje i da je to prvi od tri objekta koji će da se grade u narednih nekoliko godina u Industrijskom parku.

- "Rimaster" bi trebalo da bude najveći poslodavac u zoni u narednom periodu. Mi već imamo 22 preduzeća koja su kupila parcele, grade ili su već sagradila objekte, a još četiri preduzeća su poslala pismo o namerama. Očekujemo da svi skupa zaposle dosta Paraćinaca i drugih građana Pomoravlja. Naša ideja da kroz izgradnju Industrijskog parka pružimo sigurnost pre svega velikim stranim kompanijama, pokazala se ispravnom, jer je upravo to omogućilo da "Rimaster" dođe u Paraćin - podsetio je Paunović.

On je dodao da će zbog pandemije virusa korona ostvarenje planova biti usporenije, ali da je izvesno da će u zoni - u "Rimasteru" i van njega, raditi vrlo brzo hiljadu radnika, te da je Industrijski park "motor napretka" Paraćina.

"Rimaster" trenutno plasira kablovske setove na tržišta Švedske, Francuske i Nemačke, a plan je proširenje na ostatak Evrope i američko tržište.

RADOVI TRAJALI ŠEST MESECI

IZGRADNjA objekta sa svom potrebnom infrastrukturom, uređenim fabričkim krugom, trotoarima i parkingom, trajala je nešto više od šest meseci. Od 3.000 kvadrata prostora, 2.200 namenjeno je za proizvodnju, a 800 za poslovnu administraciju. To je najmoderniji industrijski objekat što se tiče energetske efikasnosti. Kako kažu stručnjaci, paneli debljine 25 centimetara "drže" temperaturu unutar objekta na čak 18 stepeni Celzijusa kada je napolju minus 20, bez grejanja!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!