SENJSKI RUDARI VAN ZEMLJE: Fotografije Muzeja ugljarstva na svetskoj izložbi

Z. GLIGORIJEVIĆ

10. 05. 2024. u 12:59

MUZEJ ugljarstva iz Senjskog Rudnika jedan je od 30 muzeja i jedini iz Srbije koji je učestvovao na izložbi "Svetski rudari", koju je organizovao jedan od najvećih rudnika soli, rudnik u Vjeličkoj u Poljskoj.

СЕЊСКИ РУДАРИ ВАН ЗЕМЉЕ: Фотографије Музеја угљарства на светској изложби

FOTO: Privatna arhiva

Na ovoj, prvoj izložbi svetskog karaktera, na kojoj su se predstavili rudnici zlata, soli i uglja, kao i muzeji industrijskog naselja, Muzej ugljarstva iz Senjskog Rudnika predstavio se s osam fotografija iz prve polovine 20. veka koje prikazuju život rudara u rudnicima. Postavka će biti promovisana po svetskim rudnicima, a rukovodilac Muzeja ugljarstva u Senjskom Rudniku Nenad Anžel nada se da će stići i u Srbiju.

- Poziv na prezentaciju našeg rudnika predstavlja satisfakciju za naš dosadašnji rad, a kako bi on bio prepoznatljiviji među muzejima ugljarstva i industrijskog nasleđa i kako bismo ga što više promovisali, ugovorili smo saradnju sa direktorom rudnika soli Janom Godlovskim i direktorkom za međunarodnu saradnju istog rudnika Monikom Džiobek - Motikom. Senjski rudnik postoji već 171 godinu i imamo šta da pokažemo van granica naše zemlje - ocenjuje Anžel i dodaje da je na izložbi bio i direktor rudnika "Rembas" iz Resavice Nenad Lukić.

Kako je ovo početak saradnje na međunarodnom nivou i kako je Muzej ugljarstva iz Senjskog Rudnika ušao u krug svetskih muzeja, on će 2026. godine učestvovati na kongresu svetskih muzeja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)