NAJJAČE JAJE BIRAJU ZUBIMA: U Mokrinu se spremaju za 34. takmičenje "Tucanijadu"

Рада Шегрт
Rada Šegrt

03. 05. 2024. u 11:25

U nedelju, na pravoslavni Uskrs, u Mokrinu kod Kikinde biće održano 34. takmičenje u kuckanju farbanim kokošijim jajima. Titulu pobednika brani prošlogodišnji šampion Dušan Radić (71), penzionisani pravnik.

НАЈЈАЧЕ ЈАЈЕ БИРАЈУ ЗУБИМА: У Мокрину се спремају за 34. такмичење Туцанијаду

Foto: R. Šegrt

On i ove godine dolazi iz Švedske gde živi da poseti rođake u rodnom selu, ali i da se takmiči. Tako čini duže od deset godina.

Pre godinu dana pobedio je kuckajući se jajetom iz Mokrina, jer u ovom selu meštani znaju da iz gomile ofarbanih, izaberu ono najjače ljuske. Konkurencija je uvek velika, samo iz sela je oko stotinu takmičara, a ofarba se na stotine kokošijih jaja. Posebna je veština odabrati ono koje bi moglo da razbije sva ostala.

NAGRADE POBEDNICIMA

Mesna zajednica Mokrin uz podršku lokalne samouprave u Kikindi i sponzora, osim pehara, obezbeđuje i novčane nagrade za najuspešnije. Pobedniku u kategoriji seniora - 50.000 dinara, drugoplasiranom 30.000, a trećeplasiranom 20.000 dinara. Nagrade za juniore su 15.000, 10.000 i 5.000 dinara.

Foto: R. Šegrt

Finale prošlogodišnje 33. "Tucanijade"

- Jačina ljuske proverava se kuckanjem jajeta o prednje zube. Mi Mokrinčani po zvuku znamo koje ima čvrstu ljusku. Ako je zvuk tup, to nije dobro, a ako je jak i zvonak, onda je to jaje poželjno za takmičenje – objašnjava Živica Terzić, glavni sudija na „Tucanijadi“.

Foto: R. Šegrt

Tucanje jaja o zube

Takmičiti se može samo kokošijim farbanim jajima, koja su prirodna, bez ikakvih podvala i ojačanja. To se dokazuje presecanjem pobedničkog jajeta na polovinu, pa jedan deo pojede vlasnik, a drugi deo glavni sudija.

- To je odavno ustanovljeno pravilo kojeg se pridržavamo. Samo tako se dokazuje da je jaje potpuno prirodno – navodi Tezić.

Prijava takmičara počinje u nedelju od osam do 9, 30 sati. Odmah nakon toga na seoskom trgu je takmičenje juniora, Finalno kuckanje 16 najboljih seniora je tačno u podne, a pola sata kasnije i superfinale 34. Svetskog prvenstva u tucanju farbanim vaskršnjim jajima. Organizatori vole kad se pojavljuju novi učesnici, kao što je prošle godine bio Željko Stojanovića (39), profesor muzike u mokrinskoj osnovnoj školi i osvojio mesto vicešampiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao