VELIKI JUBILEJ: Jagodinska biblioteka obeležava 115 godina od osnivanja (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

26. 04. 2024. u 14:11

NARODNA biblioteka “Radislav Nikčević“ u Jagodini osnovana je davne 1909. godine ukazom kralja Petra Prvog Karađorđevića.

ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ: Јагодинска библиотека обележава 115 година од оснивања (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Proslava velikog jubileja održana je u parohijskom domu Stare crkve u Jagodini koji je bio premali da primi sve Jagodince zainteresovane za ovaj događaj. Tom prilikom promovisano je najnovije izdanje jagodinske biblioteke - publikacija "Jagodinska periodika od 1890. do 1945. godine" autorke Nade Dimitrijević, diplomiranog bibliotekara savetnika, i Ninoslava Stanojlovića, profesora istorije.

O publikaciji je, pored autora, govorio i Žarko Vojinović, načelnik Odeljenja za bibliografiju Narodne biblioteke Srbije, koji je u svom prikazu podsetio na početke periodike na srpskim prostorima, ali i podvukao značaj ovakvih autorskih poduhvata za osvetljavanje ponekad zaboravljenih bisera zavičajne istorije.

Direktor Narodne biblioteke u Jagodini dr Marko Bojić uručio je zahvalnice saradnicima biblioteke, kao i prigodne poklone najredovnijim čitaocima biblioteke tokom 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)