ČUDO U BANATSKOM VELIKOM SELU KOD KIKINDE: Srdićima koza ojarila petoro (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

22. 03. 2024. u 10:43

JEDINA koza Zorana Srdića iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde - na iznenađenje svih, osim lokalnog veterinara Đorđa Mandića, koji se ovim poslom bavi 37 godina - početkom sedmice, tačno 150 dana od parenja, na svet je donela čak petoro jarića.

ЧУДО У БАНАТСКОМ ВЕЛИКОМ СЕЛУ КОД КИКИНДЕ: Срдићима коза ојарила петоро (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Četiri muška i jedna ženska naslednica crvene, alpske koze koju je domaćin - inače penzionisani službenik Policijske uprave - pre četiri godine kupio u Ruskom Selu, u dobrom su stanju, ali moraju da ih hrane na cuclu, jer im je majka drugog dana uginula od iscrpljenosti...

Da koza ojari čak petoro jarića ne dešava ni kod kozara koji imaju velika stada ili farme. Takvo izneneđenje nije očekivao ni Srdić, mada je tokom prethodna dva jarenja nagovestila je da će biti rekorderka. Prvi put ih je obradovala sa tri, a potom i sa četiri jareta...

- Ovo joj je bilo treće jarenje. Ojarila se tačno 150. dan od parenja. Prvih dvoje na svet su došli nešto pre ponoći, a onda narednih sat i po još troje. Dežurao sam do duboko u noć, jer je bilo hladno, oko -1 stepen. Pomagala mi je supruga i donosila suve krpe da odmah brišem jariće. Bili smo u čudu kada smo videli da ih je petoro, četiri muška i jedno žensko. I što je vrlo važno, sve ih je prihvatila. Odmah prvog dana smo počeli da ih hranimo na cuclu – prepričava Srdić.

Veselin Trumbetašev, vlasnika farme koza iz Kikinde kaže da se u njegovom stadu, koje ima već devetu godinu, tako nešto još nije dogodilo.

Foto: R. Šegrt

Koza i petoro jarića

- Moje su rađale najviše troje, što je, takođe, retkost, a sve više od toga je ekstremno. Standardno je dvoje i to je čak poželjno, jer onda sisaju sa obe strane. Za petoro će trebati velika pažnja i trud da se othrane, jer će im biti neophodna stalna dohrana. Koza će se izmučiti vrlo brzo – prognozirao je u čudu Trumbetašev i, nažalost. Bio u pravu.

Seoski veterinar Đorđe Mandić viđap je primere da koza ojari petoro mladih. Navodi da su ovi od Srdićeve koze čak i krupni i svi su u dobrom stanju.

- Koza je, očigledno, imala i dobrog partnera. To je crvena, alpska koza. Dao sam joj infuziju i svu potrebnu terapiju da bi se oporavila. Verovatno je imala jače unutrašnje krvarenje – navodi Mandić.

Srdić kaže da je koza od početka davala velike količine kvalitetnog mleka, od kojeg je njegova supruga Biljana spravljala vrhunski sir i kiselo mleko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu