ČUVARI TRADICIJE: Manifestacija „Susreti sela“ održana kod Jagodine (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

20. 02. 2024. u 17:09

Manifestacija „Susreti sela“, koja se u okolnim jagodinskim selima ponovo održava posle trogodišnje pauze, nastavljena je u bagrdanskom Domu kulture.

ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ: Манифестација „Сусрети села“ одржана код Јагодине (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Na sceni su svoje umetničke snage odmerila Kulturno-umetnička društva „Sveta Milanović Pote“ iz ovog sela i „Mladost“ iz Končareva. Publika je imala priliku da uživa u zdravicama, u folklornim nastupima dece, omladinaca i veterana, kao i u solističkim i grupnim vokalnim i instrumentalnim izvođenjima izvornih narodnih pesama.

-Naše kulturno-umetničko društvo postoji više od 60 godina. Trenutno broji negde oko 70 članova i vrlo je aktivno, pogotovo u prethodnih 20 godina. Imamo pionire, omladince i starije članove. Veoma sam zadovoljan interesovanjem mladih za folklor i za rad društva. Smatram da su ovakve manifestacije odlične za očuvanje naše kulture, tradicije i običaja – navodi Peda Đurđević, potpredsednik KUD „Sveta Milanović Pote“ iz Bagrdana.

Nebojša Milanović, predsednik KUD „Mladost“ iz Končareva, koje postoji od 2005. godine, kaže da su radili neprestano sve do pandemije korona virusa. Tada su napravili mali prekid, ali su nastavili rad.

-Izuzetno sam zadovoljan, zato što nikad nismo imali više članova. Imamo 70 deteta, veterane, ali i predškolsku decu. Sa njima radimo oko tri meseca. Mi idemo na pobedu masovnosti, nas bodovi ne interesuju. Želimo da zadržimo našu tradiciju, običaje, pesmu i igru. Za omasovljenje članstva nesumnjivo je zaslužna i Snežana Nena Stojković, umetnički rukovodilac, koja je moja i leva i desna ruka – ocenjuje Milanović.

Prema odluci tročlanog stručnog žirija, pobedilo je Kulturno-umetničko društvo iz Bagrdana.

Inače, organizator “Susreta sela“ je Kulturni centar, a pokrovitelj grad Jagodina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)