OBELEŽEN TRIFUNDAN: Centralna manifestacija na Rajačkim pivnicama u slavu vina (FOTO)

S. M. J.

14. 02. 2024. u 20:15

SVETI Trifun, zaštitnik vinogradara i vinara, obeležen je danas na Rajačkim pivnicama kod Negotina prigodnim programom, sečenjem slavskog kolača i tradicionalnim orezivanjem čokota.

ОБЕЛЕЖЕН ТРИФУНДАН: Централна манифестација на Рајачким пивницама у славу вина (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

Svečano i u duhu tradicije obeležena je danas  vinogradarska slava Sveti Trifun u svim vinogradarskim selima i vinarijama širom opštine Negotin. Kao i do sada, centralna manifestacija održana je na Rajačkim pivnicama uz kulturno-umetnički program, rezanje slavskog kolača i orezivanje prvog čokota u vinogradima.

Domaćin slave Smiljana Arnautović, predala je ovu dužnost, narednom kolačaru,  Ljubiši Vasiću, najavljujući i na ovaj način novo vreme za rajačke vinograde, o kojima sve češće brinu mladi vinogradari.  Kraj svetog zapisa u centru Rajačkih pivnica obred rezanja slavskog kolača obavili su Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski, protonamesnik Petar Čolić, paroh rajački i pojac  Darko Jokić, negotinski veroučitelj.

- Baš na Svetog Trifuna rezidba je prva stvar koja se radi u novoj kalendarskoj godini da bi se taj početak blagosiljao da nam bude zdravo, kvalitetno grožđe i da bude veliki rod, što je ono što svi želimo. Meni su ovi rituali divni i smatram da bi trebalo da se poštuju. Oni za jednu zajednicu znače mnogo jer okupljaju ljude i drže selo živim - kaže Smiljana Arnautović domaćin ovogodišnjeg Trivundana.

Po  tradiciji je u rajačkim vinogradima simbolično orezan prvi čokot i zaliven vinom da se loza oporavi posle zime i blagoslovi za novu sezonu.

-Naša podrška negotinskim vinarima i vinogradarima je kontinuirana i ogleda se kroz proces komasacije koji  sprovodimo već nekoliko godina u ovom delu opštine, uz podršku nadležnog ministarstva i naše države. Izdvajanje iz budžeta opštine Negotin za subvencionisanje poljoprivrednih gazdinstava koja se bave vinogradarstvom i proizvodnjom vina traje godinama i obuhvata i podršku aktivnostima udruženja vinara i seoskih turističkih domaćinstava – kaže Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine Negotin.

Na Trifundan su u Rajcu  sve pivnice otvorene. Brojni gosti mogu da uz degustacije ovdašnjih vina probaju i domaće specijalitete, a za one iz daleka  mnoga seoska domaćinstva ponudila su i smeštaj.

-Izabran je ovaj ambijent, s obzirom da su Rajačke, kao i Rogljevačke i Smedovačke pivnice generalno autentični ambijent za ovakav vid proslava, s obzirom da se nalaze pored vinograda, pa pored odlaska u vinograd može da se proba i domaća kuhinja, da se uživa u dobroj muzici. Turistički nam je ovo veoma značajno, s obzirom da dosta ljudi sa strane dođe na samu manifestaciju - kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

U programu su učestvovali su zdravičar Zlatko Velimirović, članice Etno grupe “Zlatovez” Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Magdalene Antić, učenici na odseku harmonike Veljko Jonović, Damjan Dobrić i Bojan Ducić, Saša Grujić sa poezijom o pivnicama vinu,  Akustični sastav „Negotino romantiko“, a kao specijalna gošća nastupila je  vokalni solista Marija Topalović, primenjeni umetnik i restaurator iz Kraljeva, uz pratnju negotinskog perkusioniste Milana Markovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave