ISPRED GRADSKE KUĆE U SUBOTICI: Izložba o manastirima Nemanjića

J. L.

14. 02. 2024. u 16:51

POVODOM Dana državnosti Srbije, Sretenja, na trgu ispred Gradske kuće u Subotici postavljena je izložba Muzeja Grada Beograda „Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić“.

ИСПРЕД ГРАДСКЕ КУЋЕ У СУБОТИЦИ: Изложба о манастирима Немањића

foto:J.L.

Postavka fotografija donela priču o najznačajnijim manastirima,zadužbinama svete loze Nemanjića – Studenici, Žiči, Mileševi, Sopoćanima, Gradcu, Bogorodici Ljeviškoj, Starom Nagoričanu, Gračanici, Dečanima, Mateiću...

Po rečima Tomislava Žigmanova, ministra za ljudska i manjinska prava, zadužbinarstvo je kroz istoriju imalo veliki značaj za očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda i pravoslavne vere.

- Zahvaljujući njima srpski narod je sačuvao svoje korene i istorijsko pamćenje. Zadužbine sagrađene u prošlosti pravi su i verni dokaz umetničkog i graditeljskog stvaralaštva Srba, trajan arhitektonski i slikarski zapis o srpskim vladarima, duhovnom stanju i o sveukupnom društvenom napretku Srbije toga doba - dodao je Žigmanov. - Zadužbine loze Nemanjić imaju dubok istorijski i duhovni značaj i danas za Srbiju i svedočanstvo su snage naše države, kao i vrednosti kulture koju je srpski narod čuvao i sačuvao sve do danas.

Kako je istakao  Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade poručio je da manastiri koji su ostali iza Nemanjića imaju dubok istorijski i duhovni značaj za Srbiju, svedočanstvo su snage države i kulturnih vrednosti.

- Ova izložba govori o tome koliko smo bogat narod i koliko treba da volimo našu Srbiju.Ova izložba koja nam govori o vladarskim zadužbinama dinastije Nemanjić, ne govori nam samo o zadivljujućoj arhitekturi, već o kontinuitetu jedne dinastije. U vreme Nemanjića srpska država doživela je svoj procvat na geopolitičkom i kulturnom planu i uživala ugled koji posle toga nije prevaziđen – podsetio je Branko Ćurčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)