POGLED U KOSMOS SA KUČAJA: Dr Svetislav Krstić sagradio astronomsku opservatoriju nadomak Paraćina

Зорана Рашић
Zorana Rašić

09. 01. 2024. u 08:45

U ŠUMAMA Južnog Kučaja bez dometa telefonskog signala i bandera za struju, na nadmorskoj visini od oko 700 metara, na tridesetak kilometara od Paraćina, već pune tri godine živi Svetislav Krstić (68), dr fizičkih nauka, sa svojom suprugom Majom. Svojevremeno profesor na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, potom dugogodišnji stručnjak u NIS i "Srbijagasu" potpuno smišljeno, za život u penziji i astronomiju, svoju životnu pasiju, odabrao je baš ovo mesto. I to zato jer je, tvrdi, najnenastanjenije u Srbiji, a noćno nebo vedro i tamno, bez svetlosnog zagađenja. Tu je na porodičnom imanju izgradio astronomsku opservatoriju.

ПОГЛЕД У КОСМОС СА КУЧАЈА: Др Светислав Крстић саградио астрономску опсерваторију надомак Параћина

Foto: Z. Rašić

Osim toga, tokom godina, na imanju usred bukove šume, Svetislav se potrudio da stvori samoodrživo domaćinstvo. Osim za struju i vodu, sam se pobrinuo i za internet neophodan za komunikaciju sa svetom i za opservatoriju.

Milanković i Armstrong

KRSTIĆ je svoju opservatoriju nazvao "Milutin Milanković" po čuvenom astronomu, koji je delom zaslužan što je zavoleo astronomiju.

- U vreme dok sam odrastao velika "bitka" se vodila između Rusa i Amerikanaca oko toga ko će pre stići na Mesec. Sa 14 godina napisao sam pismo Nilu Armstrongu. Na moje veliko zaprepašćenje, iz NASE mi je stigao odgovor. Fotografija sa posvetom: "Svetislavu Krstiću sa najboljim željama, Nil Armstrong", što je za mene bio veliki podsticaj - priča Krstić.

- To je drveni objekat sa pokretnim krovom, gde sam smestio i montirao teleskope i drugu opremu. Kad hoću da posmatram nebeski pejzaž, samo pomerim krov koji je na šinama i za desetak minuta sam spreman. Kupio sam dva odlična teleskopa različite namene. Američki je za snimanje objekata Sunčevog sistema, dok je kineski za posmatranje galaksija, galaktičkih jata, zvezda u njima, magline... Najdalja galaksija koju sam fotografisao je 50 miliona svetlosnih godina daleko - objašnjava naš sagovornik.

Najupečatljiviju fotografiju, objavljenu i na svetskim portalima, napravio je 2012. godine, kada je sa Fruške gore usnimio tranzit (prelazak) Venere preko Sunčevog diska.

Kad je o planovima reč, našem sagovorniku je želja da pored opservatorije napravi radio-teleskop za posmatranje spojeva na Suncu i geomagnetne oluje. Zbog uvoza delova iz inostranstva posao odmiče sporo, ali veruje da će taj teleskop završiti na proleće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)