ANTIKA U JABLANICI: Misteriozni lokalitet kod Aleksandrovca proglašen za arheološko nalazište

S.BABOVIĆ

05. 12. 2023. u 10:11

VLADA Srbije proglasila je lokalitet Jablanica u selu Pleš kod Aleksandrovca za arheološko nalazište, potvrđeno je u Ministarstvu kulture.

АНТИКА У ЈАБЛАНИЦИ: Мистериозни локалитет код Александровца проглашен за археолошко налазиште

Foto:S.Babovic

- Arheološkim istraživanjem otkriveni su ostaci manjeg antičkog kupatila iz 3. i 4. veka. Imalo je podni sistem grejanja - hipokaust, a na osnovu obavljenih geofizičkih istraživanja utvrđeno je da je ovaj objekat deo većeg građevinskog kompleksa, antičkog poljskog imanja ili naselja - napominju u Ministarstvu kulture. - Ostaci svedoče o povezanosti stanovnika ovog kraja sa rudarstvom i metalurgijom koji su na ovom prostoru izvođeni u kasnoantičkom periodu u rimskoj provinciji Meziji na centralnom Balkanu.

Crkva na drugoj obali

MEŠTANI Pleša, kako podizanje crkve nije bilo moguće na samom lokalitetu, počeli su da grade nedaleko od njega, na drugoj obali rečice.

- To će biti crkva brvnara posvećena Svetom Iliji, jer se na tom prostoru narod godinama sakupljao i saborovao verujući da je tu crkvište - ispričao nam je Aleksandar Stajkovac, predsednik MZ Pleš.

Arheolog dr Marija Marić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, godinama je istraživala lokalitet. Pre osam godina je pronašla deo rimskog kupatila. Za "Novosti" predočava da će sada, sa ovim statusom, biti jasno definisano šta se sme, a šta ne sme na ovom lokalitetu.

Status

OSIM lokaliteta Jablanica, Vlada Srbije donela je odluku o proglašenju arheološkog nalazišta Gradina u Radaljevu i Trešnjevici na teritoriji opština Ivanjica i Arilje, gde najstariji horizont potiče iz praistorijskog doba, dok je Kuća Milana Jokića iz Bajine Bašte, građena tridesetih godina 20. veka, dobila status spomenika kulture.

- Geofizička istraživanja su 2020. obuhvatila prostor od oko jednog hektara, za koji pretpostavljamo da predstavlja 60 odsto lokaliteta na kojem je čitav niz objekata ispod zemlje - kaže Marićeva. - Sada znamo da je tu velika građevina, pretpostavljamo da je vila rustika, dok na drugom delu rečne terase očekujemo pronalaženje ekonomskih objekata - žitnice, štale, kovačnice, topionice.

Prošle godine su arheolozi kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture pronašli rimski novčić iz 3. veka, sa likom cara Aurelijana, što je bila još jedna potvrda da je Jablanica - na samo 17 kilometara od Aleksandrovca - izvesno iz tog perioda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!