NAJSTARIJA NA OVIM PROSTORIMA: Obeležena 155. godišnjica postojanja i rada Muzičke škole u Subotici (FOTO)

Novosti online

19. 10. 2023. u 11:41

MUZIČKA škola u Subotici sinoć je sjajnim koncertom na kome su, u subotičkom secesijskom dragulju Sinagogi, nastupili učenici i profesori ove škole, obeležila 155 godina postojanja i rada.

НАЈСТАРИЈА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА: Обележена 155. годишњица постојања и рада Музичке школе у Суботици (ФОТО)

Foto: Grad Subotica

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tim povodom, rekao kako je Muzička škola, prema navodima autora koji su se temeljno bavili istorijatom te vaspitno-obrazovne institucije, prvi put otvorila svoja vrata – tiho, bez ikakve svačenosti, 16. oktobra 1868. godine.

- Muzička škola u Subotici smatra se najstarijom muzičkom školom na ovim prostorima. Godinama se razvijala, otvarali su se novi odseci, povećavao se broj đaka. Danas je škola koju pohađa preko 750 učenika raspoređenih u predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, nastava se odvija na dva nastavna jezka – srpskom i mađarskom, deca mogu da biraju više od 20 instrumenata koje mogu da sviraju - kazao je gradonačelnik Bakić.

Naveo je da su duga i bogata tradicija, mnogo značajnih ličnosti i velikih umetnika koji su ostavili neizbrisiv trag tokom svih ovih godina njenog postojanja, akademski obrazovan nastavni kadar posvećen pedagoškom radu i razvijena koncertna delatnost doprineli da Muzička škola postane jedan od najvažnijih činilaca kulturnog života Subotice.

- Nijedan kulturni događaj, akademija, dan škola, otvaranje izložbi, festivala, ne može se zamisliti bez nastupa učenika Muzičke škole. Ova škola daje izuzetan doprinos afirmaciji i našeg grada, i naše države. Samo u toku prošle godine nagrađeno je više od 200 učenika Muzičke škole na takmičenjima i festivalima, kako u Republici Srbiji, tako i u regionu - rekao je Bakić.

Podvukao je da je ulaganje u obrazovne ustanove jedan od prioriteta aktuelne gradske vlasti, jer je obrazovanje, kako je rekao, jedan od stubova razvoja i ovog grada, i naše zemlje.

- Prethodnih nekoliko godina smo, činjenica je, mnogo radili na poboljšanju funkcionisanja obrazovnih ustanova kroz unapređenje uslova rada i kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa. U nastojanjima da uslovi u kojima obrazovne ustanove rade budu što kvalitetniji i Muzičkoj školi smo pomogli da se unaprede uslovi u kojima se deca školuju, jer je u interesu svih nas da ambijent jedne ovakve institucije bude dostojan njenog renomea - naglasio je Bakić.

Uz isticanje kako mu je čast što je u prilici da, u ime Grada Subotice i lično ime, pozdravi prisutne na ovoj svečanosti organizovanoj povodom 155. godišnjice postojanja i rada Muzičke škole koja, istovremeno, obeležava i 100 godina od smrti istaknutog kompozitora, muzičkog pedagoga i direktora Muzičke škole, Ernea Lanjija, on je izrazio zahvalnost Muzičkoj školi na učešću njenih učenika u gotovo svim važnijim kulturnim događajima u Subotici.

Dodao je da je ovo i prilika da čestita na sjajnim rezultatima koje učenici ove škole postižu na brojnim smotrama i takmičenjima i u našoj državi, i van granica naše zemlje.

- Ovo je, takođe, i trenutak da profesorima koji su sa đacima tokom prošle školske godine osvojili neko od prva tri mesta na raznim takmičenjima čestitam na uspehu i zahvalnicima koje će im škola dodeliti, ali i da onima koji odlaze u penziju poželim dobro zdravlje i dug život. Uveren da je muzika lekovita, da je univerzalni jezik, da spaja ljude i da ćemo uživati u programu u kome će učestvovati učenici i profesori ove škole, kolektivu Muzičke škole upućujem srdačne čestitke povodom 155. godišnjice postojanja i rada - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Direktorka Muzičke škole Dragana Nikolić je kazala da je svaka školska godina neka vrsta jubileja za zaposlene u školi: jubilarni koncerti, jubilarne nagrade, obeležavanja jubileja poznatih umetnika i kompozitora, kao i ovaj jubilej koji večeras proslavljaju – 155 godina Muzičke škole u Subotici.

- Tamo gde reči prestaju, muzika govori. Muziku ne možeš dodirnuti, ali ona može dodirnuti tebe. Može uneti dašak tradicije, ali i duh pravih vrednosti. Nadamo se i verujemo da će večerašnji koncert zaustaviti vreme i učiniti da osetite njenu čaroliju - istakla je, između ostalog, Dragana Nikolić.

U okviru obeleževanja 155. godišnjice Muzičke škole, ispraćene su u penziju dve zaposlene koje su u ovoj školi radile više od dvadeset godina, a uručene su i zahvalnice profesorima koji su tokom školske 2022/2023. godine na raznim takmičenjima osvojili brojna priznanja.

U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su hor i Simfonijski orkestar Muzičke škole u Subotici koji su izveli poznata dela kompozitora Ernea Lanjija, Ferenca Gala, Franca Šuberta, Isidora Bajića i Johana Štrausa.

BONUS VIDEO: NOVOSTI PROSLAVILE 70 GODINA: Veličanstven skup u Kinoteci

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!