"MAGAREĆI MLIN" KRIJE TAJNU MEZOLITA: Šta je to pronađeno u Apatinu

J. LEMAJIĆ

27. 10. 2023. u 12:30

PORED Lepenskog vira i Đerdapske klisure, Srbija može da se ponosi još jednim izuzetno bogatim arheološkim lokalitetom - Magareći mlin u Apatinu, gde su pronađeni ostaci ljudskog postojanja iz doba mezolita.

МАГАРЕЋИ МЛИН КРИЈЕ ТАЈНУ МЕЗОЛИТА: Шта је то пронађено у Апатину

foto: Opština Apatin

Samo četiri i po kilometra od varoši na obali Dunava, arheolozi su pronašli ostatke stare čak osam hiljada godina, pa je - uz pomoć radiokarbonskog datovanja - utvrđeno da je neolitsko naselje na Magarećem mlinu bilo u upotrebi između 6200. i 5700. godine pre nove ere, što ga čini jednim od najranijih na teritoriji Vojvodine.

Pored novih, značajnih podataka o trajanju neolitskog naselja na Magarećem mlinu, dobijeni su i prvi dokazi o ljudskom prisustvu tokom mezolita. Ljudska temena kost iz perioda između 7595. i 7538. godine pre nove ere prvi je, i zasada jedini, antropološki nalaz iz ovog perioda - ne računajući Đerdap - na teritoriji čitave Srbije.

- Ponosni smo što Apatin i ovaj lokalitet imaju potencijal za arheološka istraživanja, pre svega uočljivih tragova ljudske delatnosti u određenom vremenu i prostoru, ali i zato što dolazimo do bitne poruke: "Prošlost je važna" - ističe etnolog i antropolog Ivana Srdić, podsećajući da ovo arheološko nalazište nije nepoznato, ali decenijama unazad na njemu nije bilo aktivnosti.

Lane je, međutim, Gradski muzej iz Sombora pokrenuo terensku kampanju - geomagnetna istraživanja, te snimanja i sondiranja - da bi definisao granice ranijih iskopavanja. Ispostavilo se, eto, da ono što je nađeno premašuje sva očekivanja. Još konkretnije, lokalitet koji se prostire na deset hektara znatno je veći i bogatiji nego što se pretpostavljalo.

Naziv

LOKALITET nosi naziv po priči o žitnim mlinovima koje su, tokom 18. i 19. veka, u blizini Cigan hata, pokretali upravo - magarci. Za prva iskopavanja, tokom osamdesetih godina prošlog veka, najzaslužniji je arheolog Vladimir Leković.

Brojni pronađeni artefakti, uključujući fragmente keramike i metalne predmete, ali i ljudske ostatke, datiraju iz različitih perioda i pružaju uvid u bogatu prošlost ovog područja, a do njih se došlo realizacijom projekta "Poslednji lovci i prvi zemljoradnici Bačke: arheološko istraživanje lokaliteta Marageći mlin", koji su podržali Ministarstvo kulture i apatinska lokalna samouprava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!