VELIKI DAN ZA NIŠ: Obeležena 105. godišnjica oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu

Novosti Onlajn

12. 10. 2023. u 15:44

BROJNIM manifestacijama i polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje vojvodi Petru Bojoviću u centru grada u parku kraj Nišave, juče je obeležena 105.godišnjica oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu.

ВЕЛИКИ ДАН ЗА НИШ: Обележена 105. годишњица ослобођења града у Првом светском рату

Foto: Turistička organizacija Srbije

Komemorativnom skupu prisustvovali su predstavnici Vojske Srbije, MUP Srbije, grada Niša i Nišavskog okruga, brojni građani i članovi udruženja potomaka boraca Velikog rata i svih drugih organizacija koje neguju slobodarske tradicije u Nišu.

Na skupu su evocirane uspomene na jedan od najznačjanijih datuma u bogatoj istoriji Niša, koji je u Velikom ratu 12.oktobra 1918.godine oslobodila Prva armija pod komandom slavnog vojvode Petra Bojovića. Usiljenim maršom čija brzina i pređena daljina su malo kada zabeležene u istoriji ratovanja, posle proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, srpska vojska  otvorila je vrata ka za oslobođenje domovine. Među francuskim generalima u komandi Solunskog fronta pa i u samom Generalštabu Francuske zavladala je panika od saznanja da je Prva Srpska armija otišla 280 km ispred glavnine snaga! Bilo je naredbi čak i pretnji da se srpka armija zaustavi, ali Vojvoda Bojović nije mario za to, ističući „da je srpski vojnik bio ispunjen samo jednom željom – da se što pre savlada neprijatelj i da oslobodi svoju kuću, porodicu, imanje i otadžbinu”.

Pod snažnim udarom srpske vojske, Bugarska je kapitulirala 29. septembra 1918. godine i njena vojska se velikom brzinom povukla u Bugarsku ostavljajući za sobom krvav trag najgnusnijih zločina i pljački u Makedoniji i Jugoistočnoj Srbiji. Posle toga okupatorske jedinice Nemačke grupisale su se oko Niša pripremajući se za žestok otpor i odsudnu bitku. Do takve bitke, međutim, nije došlo, jer je vojvoda Bojović znatno pre dolaska do Niša mudro Moravsku diviziju usmerio u Zaplanje i njen neočekivan i munjevit prodor sa visova Seličevice presekao je neprijateljske komunikacije i uneo paniku kod pripadnika nemačkih jedinica i naterao ih u bekstvo.

Prva armija srpske vojske na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem u operacijama za oslobođenje Niša raspolagali je sa 27 bataljona pešadije, 9 baterija artiljerije i 6 konjičkih pukova. Taj poduhvat je proteklih decenija mnogo puta proučavan u svim vojnim komandama širom sveta. Razdragani stanovnici Niša su cvećem zasuli srpske vojnike dočekavši slobodu posle tri godine ropstva, kao što su sa istom radošću dočekali i francuske vojnike nekoliko dana kasnije.

(Politika)

BONUS VIDEO: 

Vučić na pitanje "Novosti": Imao sam važne razgovore sa Makronom o budućnosti Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024