ČEKAJU MAGNET ZA ČITAVO POMORAVLJE: Planovi Opšte bolnice u Ćupriji, regionalne ustanove paviljonskog tipa

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 10. 2023. u 11:41

OPŠTA bolnica u Ćupriji, regionalna ustanova paviljonskog tipa, jer ima 470 bolesničkih postelja, jedina u Pomoravlju ima regionalna odeljenja Infektologije, Neurohirurgije, Maksilofacijalne hirurgije, Nefrologije, Psihijatrije (sa 40 postelja), Radiologije (sa 10 specijalista koji su neprekidno u smenama), Odeljenja za kožne i bolesti uha i oka, Hemodijalizu sa 43 dijalizna mesta u jednoj smeni...

ЧЕКАЈУ МАГНЕТ ЗА ЧИТАВО ПОМОРАВЉЕ: Планови Опште болнице у Ћуприји, регионалне установе павиљонског типа

Foto:Z.Gligorijević

Tokom poslednjih osam godina, primljen je 51 lekar i podeljeno 46 specijalizacija. Iako se ovde leči 80 odsto pacijenata koji nisu iz ćuprijske opštine, već iz ostalih gradova Pomoravlja, nedostaje magnetna rezonanca, koju bi koristili svi pacijenti iz Okruga.

- Trenutno imamo po dva termina za ovu dijagnostiku u Kragujevcu i Nišu, što je nedovoljno i retko ostvarivo. Zato, s obzirom na to da bi Vlada Srbije, iz zajma Svetske banke, trebalo da kupi 10 magnetnih rezonanci, očekujemo da jedna završi u Ćupriji, čija Opšta bolnica, jedina u Pomoravskom okrugu, ima registrovanu delatnost, odnosno Službu za magnetnu rezonancu, kompjuterizovanu tomografiju, radiologiju i ultrazvuk. Ustanova ima i sve tehničke preduslove za instalaciju, poput specifičnog električnog napajanja, ali i licencu, osposobljen kadar i prostor, koji je prazan od 2001, kada je prestao da radi aparat za magnetnu rezonancu instaliran još 1998 - kaže osnivač i počasni predsednik NVO "Savez građana Srbije" Tomislav Tanić.

Kao spona između građana i svih državnih institucija, on sa rukovodstvima Opšte bolnice i lokalne samouprave radi i na realizaciji projekta izgradnje nove savremene zgrade - od 8.000 kvadrata, na četiri nivoa - u kojoj bi bila objedinjena Internistička služba, sada razdvojena po supspecijalističkim granama, u pet objekata građenih u periodu od 1928. do 1936.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)